Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 11 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Mijn partner en ik ervaren steeds vaker spanningen, wat moeten we doen? Psycholoog geeft advies

Ouderschap is mooi, maar ook zwaar. Slaapgebrek en drukte kunnen je relatie onder druk zetten, wat leidt tot spanningen. Als meningsverschillen toenemen of het gezinsleven pittig is, hoe ga je dan om met deze spanning? Psycholoog en relatietherapeut Karlijn Wassen geeft advies.

“Het belangrijkste: blijf praten”, zegt Wassen. “Door vermoeidheid is een kort lontje begrijpelijk. Zeg bijvoorbeeld: ‘Schat, sorry dat ik snauwde, ik ben moe.’ Oftewel: deel hoe het echt met je gaat.”

In gesprek blijven, zelfs met een lege batterij

En wat het volgens de psycholoog soms nog pittiger maakt, is als je allebei een lege batterij hebt en moet zorgen voor jullie kind(eren), én jezelf. Dan heb je elkaar juist hard nodig, wat moeilijk is, omdat je eerst jezelf hard nodig hebt.

“Heb het dan ook hier met elkaar over. ‘Hoe is het voor jou dat ik er niet voor je kan zijn zoals je me nodig hebt?’ Of ‘Hoe is het voor jou dat ik je wel wil steunen, maar dat het me soms niet lukt, omdat ik na een volle dag geen ruimte meer over heb en het liefst gewoon op de bank plof?’”

Minder alleen

Soms zul je dan horen dat je partner zich alleen voelt of dat het voelt alsof jullie alleen huisgenoten zijn. Je voelt je volgens Wassen juist minder alleen als je dat met elkaar bespreekt. Want er is soms niet direct een oplossing, maar helpt het wel om erover te praten. Denk aan de gebroken nachten, dan kan het helpen om elkaar te herinneren dat het een fase is.

Wassen: “Als je er middenin zit, dan is het helaas niet een keer zwiepen met de toverstaf en jullie slapen allemaal weer door. Dus dan kan het helpen om de gevoelens die je dan voelt, óók als je je partner mist of je je alleen voelt, toch met elkaar te delen. Dat maakt het draaglijker.”

Met korreltje zout nemen

Volgens de psycholoog helpt het om af te spreken: ‘Onze batterijen zijn leeg, dus we zijn prikkelbaar en zeggen soms dingen die we niet menen. Laten we dat van elkaar weten en niet te serieus nemen. Onze relatie is oké, de omstandigheden zijn uitdagend en dat kunnen we samen aan.’

Tips tegen de spanningen

Wat moeten jullie als partners vooral wel en niet doen als jullie spanningen voelen in jullie relatie of huwelijk? Wasser geeft de volgende tips:

  • Blijf je aandacht richten op wat je partner wél doet. En zoek dat in de kleine dingen.
  • Spreek die waardering naar elkaar uit. Waardering is de sleutel naar verbinding en dat kun je nooit te veel ontvangen als je het beiden moeilijk hebt.
  • Vraag hulp aan anderen. Als jullie allebei een lege batterij hebben, vraag dan hulp buiten jullie relatie. Denk aan vrienden of familie, maar dat kan ook het tijdelijk uitbesteden van huishoudelijke taken of een boodschappendienst zijn.
  • Blijf knuffelen en dingetjes voor elkaar doen, zoals dat kopje koffie in de ochtend. Het gaat om de kleine gebaren die laten merken dat jullie belangrijk voor elkaar zijn, zelfs als jullie het even zwaar hebben.
  • Probeer uit de weegschaal discussies te blijven, zoals ‘Ik heb vandaag dit en dat gedaan en jij?’ Of ‘Nu ben jij aan de beurt want…’ Hoe blijf je hier uit? Door het te benoemen; ‘Wacht, volgens mij zijn we dingen op de weegschaal aan het leggen, laten we daarmee stoppen. Dit helpt ons allebei niet. We zijn beiden moe, gespannen of gestrest. Laten we dit samen als team aanvliegen in plaats van jij doet dit en ik doe dat. Zullen we samen snel even door het huishouden heen gaan?’
  • Ga geen ruzies of gesprekken uit de weg.

Wanneer zorgen maken?

Wanneer moet je je echt zorgen maken als het gaat om de spanningen in een relatie of huwelijk? Dat is volgens Wassen als jullie alleen nog maar ruzie kunnen maken, het grotendeels niet fijn hebben met elkaar in plaats van dat het wel fijn is en jullie elkaar niet meer kunnen horen of begrijpen.

“Even kort door de bocht: als jullie relatie tijdelijk door slecht weer gaat, is dat normaal, maar het moet niet een jaren durende storm blijven. Als dat wel zo is, dan kan het helpend zijn om hulp in te schakelen. Een therapeut kan jullie weer helpen zoeken naar verbinding en het doorbreken of voorkomen dat dit een negatieve spiraal blijft of wordt.”

Relatie van 15 jaar of langer? Zo houd je het spannend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.