Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 2 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Al is het soms pittig met een puber in huis: zo blijf je je kind positief benaderen

Helemaal nu, de tijd waarin we leven, is het belangrijk dat je op een positieve manier met je kinderen blijft communiceren. Vooral pubers hebben hier baat bij, want jullie als ouders blijven degenen op wie ze altijd moeten kunnen vertrouwen, ook in deze tijd waarin ze misschien het gevoel hebben niet alle vrijheid te hebben.

Het kan soms lastig zijn om positief te blijven naar je puber toe, want het komt vaker wel dan niet voor dat pubers niet luisteren en lekker doen waar ze zelf zin in hebben.

Je puber positief benaderen

Met deze adviezen houd je het contact op een positieve manier.

1. Toon interesse

Oprechte interesse in je kind tonen, ongeacht zijn (of haar) leeftijd, zorgt ervoor dat jullie dicht bij elkaar blijven. Ook in de periode dat je hem steeds meer los moet gaan laten, omdat hij de ruimte nodig heeft om fouten te maken er hier zelf weer van te leren. Vraag hem dan eens naar zijn lievelingssport, of toon belangstelling in zijn hobby. Misschien kunnen jullie eens per maand een dag samen op pad, iets leuks doen. Zo behoud je het positieve contact.

2. Stel geen regels op

Natuurlijk moet je kind leren dat er grenzen zijn en waar die grenzen liggen, maar dat betekent niet dat jij alle regels moet bepalen. Ga samen om de tafel zitten en bespreek jullie wensen met elkaar. Maar hier samen goede afspraken over en bedenk ook samen wat de consequenties zijn als de afspraken niet nagekomen worden. Zo voelt je kind zich gehoord en verantwoordelijk en zullen minder snel botsingen ontstaan over regels.

3. Luister naar hem

Neem echt de tijd om oprecht naar je kind te luisteren, zonder oordeel. Benoem en erken zijn gevoelens. Probeer je te verplaatsen in hem en zijn situaties (die voor jou niet belangrijk kunnen klinken, maar dat voor je kind wel zijn) en help hem met het bedenken van oplossingen. Zo leert je kind ook dat hij altijd met alles bij jou terecht kan en raken jullie niet van elkaar verwijderd.

4. Geef liefde

Wees niet alleen maar streng en boos tegen je kind, maar geef hem ook liefde, complimenten, een knuffel en positieve aandacht. Af en toe boos worden is echt niet erg (ook dan leert je kind hoe je met situaties om kan gaan), maar richt je vooral op het positieve. Dit heeft namelijk ook een positieve uitwerking op (het gedrag van) je kind.

5. Praat met je kind

De makkelijkste manier om contact te houden met je kind is door te communiceren. Toon interesse en blijf praten met je kind. Blijf ook altijd uitleg geven over waarom je iets van hem wilt of vraagt, dan is zoiets veel gemakkelijker te accepteren voor je puber.

Bron: cdc.gov

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.