Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 1 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze 10 zinnen kun je volgens de Montessori-methode liefdevol opvoeden

Op zoek naar woorden om liefde en affectie in de opvoeding van je kinderen te leggen? Laat je inspireren door deze tien zinnen die volgens de Montessori-methode werken, om liefde en aandacht als moeder voelbaar te maken.

Hoewel de Montessori-methode gericht is op onafhankelijkheid, kun je kinderen met deze zinnen laten zien en horen dat je er voor ze bent. Schep momenten om aandacht voor je kleintjes te hebben.

  • Ik ben blij om jou te zien

De Belgen hebben er een eigen uitdrukking voor: ik zie u graag. Ook al komen je kids mompelend beneden ‘s ochtends, maak er een routine van om ze liefdevol te groeten.

  • Even knuffelen?

Fysieke affectie is onmisbaar voor een kind. Pak je zoon of dochter soms even lekker vast voor een stevige knuffel.

  • Ik vind het zo fijn dat je…

Het is ontzettend waardevol om iemands goede eigenschappen te benoemen. Als je ziet dat je kind iets liefs doet voor een ander, prijs het daar dan voor. Deelt je kleintje speelgoed met een speelkameraadje? Zeg dan hoe trots je bent dat het zo gul is. Strikt je kleintje de eigen veters? Prijs die onafhankelijkheid, daar draait de Montessori-methode tenslotte om.

  • Weet je wat wat mama het allerleukste aan jou vindt?

In het verlengde van vorige uitspraak, is deze fijn als je meerdere kinderen hebt. Prijs elk kind voor zijn eigen, unieke eigenschappen. Zo voelen ze zich bijzonder.

  • Kom eens bij me zitten

Een stil moment samen kan net zo fijn zijn als een knuffel of een hand op iemand schouder. Al is het maar samen naar de televisie kijken of een voorleesboek doorbladeren.

  • Wil je ergens over praten?

Op deze manier laat je in de opvoeding weten dat je er altijd bent als je kind iets wilt bespreken. Of een probleem of dilemma nou groot of klein is; je zoon of dochter weet dat je altijd voor ze klaarstaat. Mocht je kind grotere beren op de weg tegenkomen als het opgroeit, het kind leert om problemen te bespreken.

  • Had je mijn briefje gevonden?

Een briefje in de broodtrommel is echt een klein gebaar met groots effect. Een briefje op het hoofdkussen voor het slapen gaan ook. Het is zo fijn om als mama op onverwachte momenten iets liefs van je te laten horen.

  • Wat wil je doen samen?

Aandacht is van onschatbare waarde in de opvoeding van je kinderen. Laat je kleintje kiezen hoe het tijd met mama wil doorbrengen. Kijk even mee als je kind bezig is met een hobby of lees samen een boekje. Samen op de bank zitten kan al genoeg zijn.

  • Ik zal altijd van je houden

Laat je kinderen merken dat je ook van ze houdt als ze in de penarie zitten. Het is makkelijk om je kind liefde te tonen als hij vrolijk of lief doet. Laat je onvoorwaardelijke liefde ook zien tijdens moeilijke momenten.

Meer over de Montessori-methode voor de opvoeding?

Wil je meer lezen over de Montessori-methode voor het opvoeden van je kinderen? Met deze methode wordt de omgeving zo kindvriendelijk en toegankelijk mogelijk gemaakt. ‘Help mij het zelf te doen’ is namelijk de centrale gedachte achter de Montessori-methode. Bij JM Ouders lees je in verschillende artikelen meer over het opvoeden via deze methode, zoals koken en leuke activiteiten.

Lees ook:
25 alternatieve vragen voor ‘hoe was het op school?’
Dit moet je kind kunnen als het voor het eerst naar school gaat
6 zinnen die volgens de Montessori-methode werken als je kind gemeen is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.