Rachelle Weiler
Rachelle Weiler School 30 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Lezen leuk maken voor je kind; 5 slimme tricks

Lezen leuk maken voor je kind is heel belangrijk. Het is een waardevolle vaardigheid om jezelf  mee staande te houden in de maatschappij. Je kan jezelf er mee onderwijzen en ontwikkelen en uit onderzoek blijkt dat leren lezen bijdraagt een een gezonde emotionele ontwikkeling.

Sommige kinderen zijn al echte boekenwurmen, maar er zijn ook genoeg kleintjes die er minder interesse in hebben. Ze vinden het soms lastig om zich te concentreren, hebben simpelweg teveel energie om lang stil te zitten, of vinden het moeilijk om goed te luisteren.

Toch is het belangrijk om het leren lezen op jonge leeftijd als ouder te stimuleren. Lezen leuk maken voor je kind? Wij geven je 5 tips!

1. Bouw een echte boekenkast -of plank-

In de tijd waarin steeds meer digitaal wordt gedaan, kan het juist belangrijk zijn om boeken een prominente plek in huis, of op de kamer van je kind te geven. Plaats een kleine boekenkast, of timmer een boekenplank tegen de muur. Zo maak je het voor je kind een feestje om de boekencollectie uit te breiden, en houden jullie beide het overzicht van wat er al in huis is.

2. Neem (voor)leestijd op in de routine

Kinderen hebben veel behoefte aan routine en een zekere mate van voorspelbaarheid. Als je het belangrijk vindt dat je kind goed leert lezen, maak dit dat een prioriteit in je dagprogramma. Misschien is rustig samen lezen op de bank na de lunch wel een geschikt moment voor jullie, of kies het half uurtje voor het slapengaan. Als kinderen weten wat hen te wachten staat, zal je zien dat ze er uiteindelijk naar uit beginnen te kijken. Samen lezen maakt kinderen vaak rustiger, waardoor het een perfecte overgang is van een actieve dag naar een goede nachtrust. Consequentie is op dit vlak wel geboden.

Lees ook: Deze 4 tekenen laten je zien dat je kind klaar is om te leren lezen

3. Maak je eigen boek

Als je kind een beetje terughoudend is in het oppakken van een boek, maak er dan eens eentje samen! Misschien hebben jullie in de afgelopen tijd wel iets meegemaakt of gedaan, waar je kind veel over praat. Dit kan een leuk uitje zijn, maar misschien ook wel het overlijden van een huisdier.
Het hoeft niets chics te zijn; begin met het aan elkaar plakken of nieten van omgevouwen A4’tjes, en kader een gedeelte af voor tekst, en voor een tekening. Als je kind nog niet kan schrijven, kan je hier bij helpen. Grote kans dat je kind dit boek veel liever leest, dan een ander boek uit de kast.

4. (Voor)lezen en verkleden!

Lezen leuk maken voor je kind doe je vooral door het te combineren met andere activiteiten waar ze van houden. En als kinderen één specifieke gave bezitten, is het wel fantasie. Als je bijvoorbeeld graag wil dat jij en je kind beginnen met een boek over prinsessen, piraten of iets anders; maak er dan een thema-momentje van. Introduceer het boek met het specifieke onderwerp, en duik samen de verkleedkist is. Op deze manier betrek je je kind op een positieve manier bij het thema, en kan het ook een beetje energie en fantasie kwijt.

Lees ook: Kan jouw kleuter al lezen? Zo herken je of je kind hoogbegaafd is

5. Lezen leuk maken doe je met mijlpalen!

Om je kind positief te stimuleren om meer te lezen, is het belangrijk om mijlpalen, zoals het uitlezen van een boek, of juist te beginnen met een boek, te stimuleren.
Heeft je kind een boek uit, of hebben jullie het samen uitgelezen? Knutsel dan samen weer een simpel boekje, waar je kind op elke pagina de titel van het boek kan schrijven, en wellicht een korte tekst waar het over gaat. Het samenvatten van een boek is een goede training voor je kind, en het zou wel eens interessant voor jou als ouder kunnen zijn om te horen welke factoren uit het verhaal echt zijn blijven hangen. Maak de pagina af met bijvoorbeeld stickers die je je kind geeft als beloning dat het boek uit is. Lezen leuk maken doe je dus met… een extra boek!

Lees ook: Waarom het goed is om kinderen voor te blijven lezen; ook op oudere leeftijd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.