Julia van Buuren
Julia van Buuren Geld 4 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo leer je je kinderen de waarde van geld, volgens een budgetcoach

Alles wordt steeds duurder en dat kan soms best ingewikkeld zijn als je meerdere monden te voeden hebt. Kinderen kosten namelijk ‘genoeg’ geld en je wil aan het eind van de maand natuurlijk wel goed uitkomen met je budget. Daarom spreken wij elke week met een budgetcoach, die jou advies geeft.

Budgetcoach Annet Bakker weet als geen ander hoe jij het beste met je geld om kunt gaan.

Kinderen de waarde van geld leren

Volgens Bakker is het verstandig om kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Hoe jong kun je daarmee beginnen? “Dat is een beetje afhankelijk van je kind zelf, maar over het algemeen kun je kinderen hier al vrij jong spelenderwijs in betrekken”, vertelt ze.

Zelf boodschappen doen

Een goede oefening om kinderen bewust te laten worden van de waarde van geld, is ze 5 euro meegeven om zelf boodschappen te halen voor het avondeten. “Ze moeten dan in de winkel prijzen gaan vergelijken om uit te komen met het geld”, legt Bakker uit.

Het gesprek aangaan

Ook kun je, zeker als ze zakgeld gaan krijgen, het gesprek aangaan. Dit kun je doen door aan te geven dat ze bijvoorbeeld de helft van het zakgeld mogen gebruiken voor één ding en het andere deel apart moeten leggen om bijvoorbeeld een bijdrage te kunnen leveren aan een verjaardagscadeau of om te sparen.

Uitzoeken hoeveel iets kost

Daarnaast kun je kinderen vragen wat ze héél graag zouden willen hebben. Ze kunnen zelf uitzoeken wat dat kost en hoeveel weken zakgeld dat wel niet is. “Op die manier breng je ze bij dat dingen geld
kosten, je niet altijd alles maar gelijk kunt kopen en dat er soms eerst gespaard moet worden”, zegt budgetcoach Bakker.

Leren sparen

Zakgeld is bovendien een goede manier voor kinderen om te leren sparen. Het zakgeld wordt elk jaar een beetje hoger en vaak krijgen kinderen vanaf de middelbare school ook kleedgeld. “Hier kun je weer duidelijke afspraken over maken. Bijvoorbeeld dat je als ouder een jas en schoenen betaalt, maar dat je kind de rest zelf moet betalen. Als er dan een ander kledingstuk is wat je kind echt graag wil, dan zal hij of zij hiervoor moeten sparen”, benoemt Bakker.

Het goede voorbeeld

Welke manieren je ook gebruikt om je kind de waarde van geld of sparen te leren, goed voorbeeld doet volgen. Wanneer je als ouder goed met je geld omgaat, zal je kind het ook sneller leren. Daarnaast is het goed om er open over te zijn. “Alles kost tegenwoordig (veel) geld. Daarom is het goed om je kinderen te vertellen dat ook jij niet alles in één keer kunt kopen, maar daarvoor moet sparen. Als voorbeeld kan je vervolgens een nieuwe auto of de vakantie noemen”, licht Bakker toe.

Slim sparen voor je kind doe je zo, volgens een budgetcoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.