Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Geld 10 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Kinderen kennen de waarde van geld niet en dit is de reden

Boodschappen afrekenen met je telefoon, je pinpas door de automaat halen om die nieuwe schoenen vervolgens mee te nemen: kinderen hebben geen besef meer van de waarde van geld, omdat we alles digitaal betalen. Muntjes en briefjes komen bijna niet meer tevoorschijn en dat blijkt nadelig voor de financiële opvoeding van kinderen.

Steeds vaker wordt zakgeld al op jonge leeftijd gestort op de bank, in plaats van handje contantje gegeven in de handen van je kind. Zo kreeg vijf jaar geleden ruim driekwart (77 procent) van de acht- en negenjarigen hun zakgeld contant, nu is dat nog maar 49 procent, bleek uit onderzoek van het Nibud.

Het ouderwetse spaarvarken bestaat niet meer

Doordat kinderen geen tastbaar geld meer te besteden hebben, kennen ze ook de waarde ervan niet. Ze leren de muntjes en het briefgeld niet goed kennen. Dat kan zorgen voor financiële problemen, namelijk dat kinderen onbeperkt online geld uitgeven en dan niets meer hebben voor wat ze echt nodig hebben.

In deze tijd is je kind financieel opvoeden dus meer dan ooit belangrijk. De Volksbank deed onderzoek naar kinderen en geldzaken. Daaruit bleek dat een kwart van de ouders vreest dat hun kind denkt dat (digitaal) geld nooit op kan raken. Dit komt doordat geldzaken steeds vaker online plaatsvinden. Denk ook aan de ‘koop nu, betaal later’-diensten, waar kinderen gemakkelijk gebruik van kunnen maken. Binnen de kortste keren lopen de schulden dan op.

Kinderen laten wennen aan geld

Het belangrijkste aan de financiële opvoeding van jonge kinderen is dat je ze laat wennen aan geld. Start bijvoorbeeld met het geven van zakgeld, contant natuurlijk. Vanaf zes jaar leren kinderen het muntgeld en de briefjes goed herkennen. Waarschijnlijk geeft je kind die euro per week meteen weer uit. Dat is niet erg, moedig het juist aan. Dit zakgeld is namelijk leergeld en je kind zal snel genoeg uit ervaring leren dat op echt op is en dat het moet sparen voor dingen die duurder zijn.

Financiële opvoeding: digitaal betalen en een spaarrekening

Natuurlijk is het ook slim om voor je kind, als het wat ouder is, een bankrekening met pinpas te openen. Voor kinderen die naar de middelbare school gaan, is een bankrekening namelijk heel fijn. Aankopen op school, bijvoorbeeld een snack of flesje drinken, gaan vaak alleen nog maar digitaal. Daarbij is het wel belangrijk dat je kind de waarde van geld kent en dus weet dat een bankrekening ook niet oneindig is. Met een pinpas is het minder zichtbaar wat je uitgeeft, daarom moeten kinderen ook leren hoe ze hun bankafschrift bekijken.

Open meteen een spaarrekening, zodat je kind elke week of maand een deel van het zakgeld opzij kan zetten om te sparen. Leren sparen hoort ook bij de financiële opvoeding van je kind.

Influencers beïnvloeden jongeren: ‘Finfluencers hebben een belangrijke rol in financiële vorming’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.