Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Geld 30 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Financiële opvoeding: handige tips om je kind te leren sparen

Je voedt je kind op, je leert het lopen en praten, je leert het grenzen en normen en waarden aan. Je helpt je kind met lezen en schrijven en rekenen en ook financiën horen uiteindelijk tot de opvoeding van kinderen. Zoals het krijgen van zakgeld, je kind leren omgaan met geld en je kind leren sparen.

Dat leren sparen, daar hebben we wat handige tips voor. Want als je kind al op jonge leeftijd leert sparen, kan het later beter omgaan met geld. En dat zorgt weer voor minder kans op financiële problemen op latere leeftijd. We zetten de spaartips voor kinderen voor je op een rij.

Je kind leren sparen: vanaf welke leeftijd?

Vanaf een jaar of zes begrijpt je kind wat de waarde is van geld. Je kan dan bijvoorbeeld starten met het geven van zakgeld. Kinderen leren daarmee zelf keuzes te maken en ze merken dat op ook echt op is. Wanneer je kind ongeveer acht jaar is, kan je kind gaan oefenen met sparen. Dit is belangrijk voor later, om een buffer te hebben voor grotere of onverwachte uitgaven. Ook wanneer je kind graag iets wil hebben dat wat duurder is, is sparen erg belangrijk. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om de spaarpot te zien groeien en om een spaardoel te behalen.

Tips om je kind te leren sparen

  • Sparen gaat niet vanzelf en op jonge leeftijd is het nog lastig te beseffen waarom je zou moeten sparen voor onverwachte uitgaven bijvoorbeeld. Daarom is het slim om je kind in stapjes te leren sparen.
  • Als je begint met zakgeld geven kan je al stimuleren om een deel ervan opzij te zetten om te sparen voor iets duurders. Bijvoorbeeld: je geeft twee euro waarvan een euro in de spaarpot gaat.
  • Fysiek geld is belangrijk, omdat digitaal geld voor kinderen nog erg vaag is.
  • Kinderen rond de acht jaar begrijpen dat wanneer je spaart, je over een tijdje meer geld hebt om uit te geven. Start dan ook rond die leeftijd met een spaardoel.
  • Wil je kind echt iets duurs aanschaffen wat lang gaat duren met sparen? Stimuleer dan het doen van klusjes in en om het huis in ruil voor een paar euro. Je kind leert dan dat het spaardoel sneller bereikt wordt.
  • Ook extraatjes kunnen in de spaarpot, zoals gekregen geld van opa of oma.
  • Spaart je kind voor iets speciaals? Maak dan samen een spaardoel: schrijf op waar je kind voor spaart en hoe lang het daarvoor moet sparen met alleen zakgeld. Reken uit hoe lang je kind moet sparen zodat het een doel heeft. Samen kunnen jullie maandelijks kijken hoe het gaat met sparen en eventueel een een nieuw plan maken als het sparen sneller gaat door extraatjes of klusjes.
  • Geld uitgeven is ook belangrijk. Van een miskoop leert je kind veel, omdat het een eigen (nare) ervaring was die er helaas ook bij hoort.

Geld apart zetten voor onverwachte uitgaven

Als je kind naar de middelbare school gaat kan je het meer financiële verantwoordelijkheden geven. Maak bijvoorbeeld een aparte spaarpot (kan ook digitaal vanaf deze leeftijd) voor onverwachte uitgaven. Denk aan een telefoon die stuk gaat of oordopjes die kwijtraken. Vanaf vijftien jaar is je kind oud genoeg voor sommige bijbaantjes. Er zal dan opeens een stuk meer geld beschikbaar zijn voor je kind. Maak vanaf dat moment samen opnieuw een plan voor uitgaven en sparen.

Dit is de perfecte leeftijd om je kind te leren wat de waarde is van geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.