Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouderschap 10 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Heeft jouw kind extra hulp nodig? Zo regel je bijles aan huis

Wanneer je merkt dat je zoon of dochter moeite heeft met school, kan bijles een goede oplossing zijn. Gelukkig kan dit gewoon aan huis. Zo makkelijk regel je bijles aan huis voor jouw kind.

Wat is bijles?

Bijles is extra les voor kinderen die moeite hebben om op school mee te komen. Tijdens de bijles krijgen leerlingen één op één begeleiding van de bijlesdocent en helpt hij of zij de leerling. Dit kan zijn bij één of meerdere schoolvak(en) maar het kan ook gaan om het bijspijkeren van studievaardigheden zoals het maken van huiswerk, het begrijpen van de lesstof en plannen.

Zowel op de basis- als op de middelbare school kunnen kinderen bijles volgen. Meestal duurt bijles een uur, maar hoe vaak per week en hoe lang dit wordt gegeven is altijd in overleg met de ouders en het kind.

Wanneer begin je aan bijles?

Er zijn verschillende redenen om bijles in te schakelen. Zo kan het dat je kind een stoornis heeft en daardoor moeilijker kan leren, denk bijvoorbeeld aan autisme, ADHD, dyslexie of dyscalculie. Maar ook faalangst kan ervoor zorgen dat je kind minder goede schoolprestaties levert.

Moeite met leren of vakken

Ook kan het dat je kind moeite heeft met het leren zelf. Een gebrek aan kunnen plannen, organiseren en structureren kan er namelijk voor zorgen dat je kind bij meerdere vakken vastloopt.

Het kan daarnaast zo zijn dat je kind specifiek moeite heeft met één of meerdere vakken. Bijles kan dan helpen om hier mee te oefenen. Heeft jouw kind dieperliggende leerproblemen met bijvoorbeeld rekenen, schrijven of begrijpend lezen? Dan is het verstandig om een remedial teacher in te schakelen.

Een remedial teacher geeft extra ondersteuning aan kinderen die moeite hebben met leren of door andere problemen, bijvoorbeeld faalangst, niet goed meekomen op school. Door deze extra individuele aandacht kunnen leerachterstanden verholpen worden.

Uitdaging, motivatie en zelfvertrouwen

Bovendien zijn er kinderen die juist te weinig uitdaging hebben en daardoor niet goed hun best doen op school. Bijles met uitdagendere lesstof kan dan een goed alternatief zijn.

Ook een gebrek aan motivatie, zelfvertrouwen of doorzettingsvermogen kunnen met bijles aangepakt worden. Door de persoonlijke aandacht en het werken in een kleine setting kunnen kinderen werken aan hun zelfvertrouwen en meer zelfvertrouwen geeft ze uiteindelijk ook meer motivatie om hun best te doen.

Overleg met de docent

Wanneer je merkt dat je kind bijles nodig heeft is het altijd verstandig om dit met de schooldocent te bespreken. De school is namelijk als eerste verantwoordelijk om je kind te helpen. Alle scholen hebben dan ook afspraken gemaakt op welke manier zij aan onder andere dyslexie, gedragsproblemen, moeilijk leren en hoogbegaafdheid ondersteuning bieden.

In overleg met de school kom je erachter wat jou kind nodig heeft en hoe zij daarbij kunnen helpen.

Hoe vind je bijles aan huis?

Er zijn meerdere manieren om een bijlesdocent te vinden die bijles aan huis geeft. Zo bieden scholen zelf vaak bijles aan of hebben ze een lijst van aanbevolen bijlesdocenten. Is dit niet het geval? Dan zijn er verschillende websites van bijlesbureaus of instituten die bijles aan huis aanbieden zoals: Bijles aan Huis, Super-Prof, De Bijlesmeester, Studyworks en Lyceo.

Het fijnste is natuurlijk om vanuit je eigen omgeving een goede en betrouwbare bijlesdocent te vinden. Wanneer je weet dat hij of zij iemand die je kent goed heeft geholpen dan voel je je als ouder natuurlijk al wat sneller op je gemak.

Waar moet je op letten bij bijles aan huis?

Heb je bijlesdocent gevonden die bijles aan huis geeft? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Referenties en recencies

Het is altijd belangrijk om referenties op te vragen en te kijken naar de reputatie en recensies van het bureau waar hij of zij voor werkt. Vooral via het internet kunnen mensen zich soms namelijk anders voordoen.

Ook is het verstandig om eerst een kennismakingsgesprek in te plannen en eventueel een eerste proefles. Op die manier kun je de bijlesdocent wat beter leren kennen en ook jouw kind te ruimte geven om aan te voelen of hij of zij zich prettig voelt en er een klik is bij en met deze nieuwe docent en of de leermethode goed aansluit.

De prijs

Iedere bijlesbureau of docent hanteert een andere prijs, vaak ligt het tussen de 20 tot 40 euro per uur. Let hier van tevoren goed op. Hoeveel wil je uitgeven?

Voortgang bijhouden

Ook wanneer je met bijlessen bent begonnen, is het goed om tussentijds te blijven evalueren. Hoe staat het met de vooruitgang van je kind en hoe ervaart hij of zij de bijlessen zelf? Het is namelijk wel belangrijk dat je kind zich gemotiveerd blijft of gaat voelen. Aan de hand hiervan kun je ook afspraken maken over het (eventuele) vervolg van de bijlessen.

Kloof tussen arme en rijke kinderen steeds groter door particuliere bijles

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.