‘Na het overlijden van haar vader, accepteert mijn dochter mijn nieuwe vriend niet’: stiefexpert geeft advies
Het aantal scheidingen neemt nog altijd toe. In 2023 strandden 7,2 van de duizend huwelijken. Daarom staan we graag stil bij de uitdagingen waar gescheiden ouders in hun gezin mee kampen. Stiefexpert Marieke Jansen deelt persoonlijke ervaringen van haar cliënten uit de praktijk.
Jansen coacht bonusvaders en -moeders en heeft daarnaast haar eigen podcast Het stiefmoederparadijs.
Onlangs kwam een moeder met het volgende probleem: “Mijn dochter Julia is 12 jaar en is drie jaar geleden haar vader verloren. Wij waren toen al gescheiden. Sinds twee jaar heb ik een relatie met Mark, maar mijn dochter lijkt hem niet te accepteren en trekt zich steeds meer terug.”
Welk advies gaf stiefexpert Marieke Jansen?
“Na een aantal coachingsessies gingen Iris en Mark het gesprek aan met Nina over het verlies van haar vader. Het bleek dat Julia zich schuldig voelde over de mogelijkheid om een band met Mark op te bouwen, alsof ze daarmee haar vader zou verraden. Ze kwam in een loyaliteitsconflict en voelde zich schuldig naar haar vader als ze om Mark moest lachen.
Klem gezet
Dit leidde tot spanning in huis en een afstandelijke relatie met Mark. Iris voelde zich klem gezet en Mark raakte gefrustreerd, want ‘hij deed toch zo zijn best’. Iris en Mark erkenden haar verdriet en zochten met haar naar oplossingen. Hierdoor voelde Nina zich begrepen en begon ze zich langzaam open te stellen, waardoor de relatie met Mark verbeterde.
De dynamiek binnen een stiefgezin kan al uitdagend zijn zonder de aanwezigheid van rouw. Wanneer rouw een rol speelt, wordt het vaak nog ingewikkelder.
Geef ruimte aan verschillende emoties
Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Sommige kinderen willen veel praten, terwijl anderen zich terugtrekken. (Stief)ouders kunnen het beste ondersteuning bieden door open te staan voor verschillende manieren van rouwverwerking. Dat betekent niet alleen ruimte geven voor verdriet, maar ook voor boosheid, frustratie en verwarring
Dubbele rouw bij kinderen
Kinderen in stiefgezinnen kunnen te maken krijgen met dubbele rouw. Naast het verlies van een ouder, kunnen ze ook rouwen om de scheiding van hun ouders en de breuk van hun kerngezin. Deze dubbele rouw kan zich op verschillende manieren uiten, zoals boosheid, verdriet, teruggetrokken gedrag, of zelfs opstandigheid.
Wees geduldig en blijf in gesprek
Het is belangrijk dat partners open blijven communiceren, ook als rouw tussen hen in lijkt te staan. Geef elkaar de ruimte om te rouwen, maar zoek ook manieren om elkaar te steunen. Dit kan betekenen dat je tijd voor elkaar maakt zonder de (stief)kinderen, zodat je samen kunt praten over wat er speelt. Kijk hoe je elkaar kan helpen.
En als laatste: heb geduld. Geef jezelf en de (bonus)kinderen de ruimte om een weg te vinden.”
Advies van stiefexpert Marieke Jansen
Eerder gaf Marieke Jansen al advies aan andere lezers, lees het hier:
- Het oude gezin samen? Zo ga je er als bonusouder mee om
- Kinderen te laat naar bed door ex-partner? Stiefexpert geeft advies.
- Op vakantie contact met ex? Stiefexpert geeft advies.
Beluister hier de podcast van Marieke Jansen.
* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.