Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Opvoeden 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Een sterke band met je kind: deze dagelijkse gewoonten dragen bij

Je wilt natuurlijk een goede, diepe band met je kind hebben (én houden). Het is gelukkig iets wat je deels zelf in de hand hebt. Je krijgt in feite terug wat je erin stopt. Door bepaalde gewoontes aan je dagelijkse routine toe te voegen, zal de band met je kind worden versterkt – zonder dat je er per se extra tijd voor uit hoeft te trekken.

Dit zijn de tien gewoonten die de band tussen je kind en jou versterken!

Een sterke band met je kind: deze dagelijkse gewoonten dragen bij

Door bepaalde gewoontes aan je dagelijkse routine toe te voegen, krijg je een sterke band met je kind – zonder dat je er per se extra tijd voor uit hoeft te trekken. Dit zijn de tien gewoonten die de band tussen je kind en jou versterken:

1. Ga voor 12 knuffels (of andere fysieke connecties) per dag

Familietherapeut Virgnina Satir zei ooit dat we vier knuffels per dag nodig hebben om te overleven, acht om stabiel te blijven, en twaalf voor groei. Door je minder iedere dag minstens 12 knuffels per dag te geven kan er niks meer verkeerd gaan. Knuffel je kind ’s ochtends gelijk en vergeet een knuffel voor het slapen gaan ook niet.

2. Speel samen

Samen lachen en gek doen stimuleert bij jullie beiden endorfine en oxytocine. Iedere dag lachen geeft je kind daarnaast de kans om alles niet te serieus te nemen en eventuele angsten even te vergeten.

3. Blijf offline tijdens de interactie met je kind

Leg je telefoon of ander apparaat even aan de kant als je interactie hebt met je kind. Je kind zal zich de rest van zijn leveren herinneren dat hij belangrijk genoeg was om écht naar te luisteren. Alleen als hij merkt dat hij gezien wordt zal hij zich openstellen en dingen met je delen.

4. Praat vóór bepaalde mijlpalen

Hoewel alle fases in de kindertijd lastig kunnen zijn voor ouders, vinden kinderen het ook lastig om van de ene fase over te gaan naar een ander. De speen wegdoen, naar de basisschool, naar de middelbare school; als je hem aankijkt, hem aan het lachen maakt en zorgt voor een connectie vóór de grote stap, maak je alles een beetje makkelijker.

5. Maak tijd voor jullie tweetjes

Verzin iets waardoor je iedere dag minstens een kwartiertje alleen samen bent met ieder kind. Laat je kind bepalen wat jullie doen of doe juist even helemaal niets. Overspoel hem met liefde en maak ‘m aan het lachen.

6. Laat emotie toe

Je kind moet zijn emoties kunnen uiten, anders zullen ze invloed hebben op zijn gedrag. Daarnaast versterkt het jullie band enorm als hij zijn hart bij jou of je partner kan luchten. Laat alle gevoelens er zijn en probeer er ook rekening mee te houden hoe jij op bepaalde emoties reageert. Reageer bijvoorbeeld niet kwaad op boze gevoelens. Bereid je voor op de tranen en angsten die achter de woede zitten. Na een uitbarsting voelt hij zich relaxter én meer verbonden met jou. Het is moeilijk om je eigen emoties onder controle te houden, maar heel belangrijk.

7. Luister en leef je in

Verbinding begint met luisteren. Stel vragen, leef je in in de situatie en toon oprechte interesse. Neem afscheid van de knikjes en afwezige ‘uhuh’s’.

8.  Geniet van het moment

Elk moment van interactie gedurende de dag is een kans om jullie band te versterken. Wees je daar bewust van en probeer de waarde van de kleine momenten in te zien. Verbinden is alleen mogelijk als je in het hier en nu leeft.

9. Q-time voor het slapen gaan

Breng je kind iets eerder naar bed en neem uitgebreid de tijd om hem een goede nachtrust te wensen en nog even te kletsen. Zo’n veilig momentje in het donker maakt dat je kind makkelijker praat over zijn zorgen of gebeurtenissen. Voor eventuele angsten of problemen hoef je echt niet meteen een oplossing te zoeken, luisteren en zijn gevoelens erkennen is al genoeg.

10. Zorg dat je aanwezig bent

We gaan vaak half aanwezig door het leven. Logisch, maar het is belangrijk om je te realiseren dat je kind ongeveer 900 weken bij je is voor hij zijn vleugels uitslaat. Voor je het weet is –ie weg. Probeer tijdens de interactie aanwezig te zijn. Laat alle andere dingen even achter je. Het lukt je vast niet altijd, maar het is iets om te oefenen. Zodra je hier een gewoonte van gaat maken zal je zien dat het je steeds beter lukt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.