Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Lichaam 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Groeipijn bij kinderen: hoe kun je de pijn verlichten?

Groeipijn komt vaak bij kinderen voor. Het is een vervelende pijn die komt en weer gaat. Als ouder is het vervelend om je kind met veel pijn te zien, zeker als het lang duurt. In dit artikel vertellen we je wat groeipijn precies is en hoe je de pijn kunt verlichten.

Groeipijn is een pijn in de benen, rond de knieën, kuiten, scheenbenen, dijbenen of enkels. Deze pijn komt vaak voor in de nacht, omdat op dat moment de botten groeien. Overdag hebben kinderen er minder last van, want dan worden de botten belast door lopen en spelen. Groeipijn komt vaak voor bij kinderen tussen de drie en zestien jaar. Tussen de vier en acht jaar hebben de meeste kinderen groeipijn.

Is groeipijn bij kinderen gevaarlijk?

Groeipijn is niet gevaarlijk. Wel is het vervelend en kan het je kind belemmeren bij het sporten, spelen of slapen. Je kunt de pijn ook wel vergelijken met het gevoel van kramp in je benen. Vaak komt het in fases en duurt het een kwartier tot een halfuur en dan trekt het weer weg.

Groeipijn: vaak voorkomende klachten

Er zijn bij groeipijn een aantal klachten die vaak voorkomen. Niet alleen bestaat groeipijn uit pijnscheuten en krampen in de knieën, kuiten, scheenbenen, dijbenen of enkels. Ook kan je kind in die periodes erg moe zijn, hoofdpijn en buikpijn hebben. Daarnaast kan je kind extra emotioneel zijn.

Tips bij groeipijn: hoe kun je de pijn verlichten?

Oefeningen doen

Als je kind last heeft van pijn in de knieën, enkels of ergens anders in het been, dan kun je de klachten verminderen door hem of haar oefeningen te laten doen. Laat je zoon of dochter de spieren strekken en buigen. Ook helpt het om er kracht op te zetten. Herhaal dit een paar keer en de pijn zal snel afnemen.

Massage

Een massage helpt ook goed bij groeipijn. Ga niet voor een stevige massage, maar kies daarvoor in de plaats voor een lichte massage. Masseer de plek van de pijn rustig met wat massageolie.

Kruik

Soms kan het helpen om de pijnlijke plek of plekken te verwarmen met een kruik. Leg de kruik op de knie, scheenbeen of enkel en de pijn zal minder worden of zelfs helemaal wegtrekken.

Voldoende rust

Als je kind last heeft van groeipijn dan is het goed om extra rust te nemen vooral als hij of zij gesport of gelopen heeft. Heeft je kind tijdens het sporten last van groeipijn? Dan kan het goed zijn om dit tijdelijk op een lager pitje te zetten.

Paracetamol

Als je kind ontzettend veel pijn heeft, dan kun je de pijn verlichten met een paracetamol. Hou je hierbij wel altijd aan de aanbevolen hoeveelheid.

Wanneer stoppen kindervoeten met groeien?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.