Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ziektes 20 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Hand-voet-mondziekte: alle informatie op een rijtje

Er bestaan veel kinderziektes waarbij kinderen last krijgen van vlekjes en/of blaasjes. Heeft jouw kind vlekjes en blaasjes op de handen, de voeten en in en om de mond? Dan heeft het waarschijnlijk de hand-voet-mondziekte. Hieronder lees je meer over dit virus.

Hand-voet-mondziekte is een besmettelijk virus. Het gaat gepaard met kleine blaasjes op de handpalmen, onder de voeten en in en rond de mond. Zowel volwassenen als kinderen kunnen het virus krijgen. Toch komt het virus meestal voor bij kinderen onder de tien jaar. Het virus verloopt meestal onschuldig en is ongevaarlijk, ook voor zwangeren.

Hoe krijg je hand-voet-mondziekte?

Er zijn meerdere virussen die voor de hand-voet-mondziekte kunnen zorgen bijvoorbeeld het coxsackievirus A16 en het enterovirus type 71. Deze virussen zijn enorm besmettelijk. Zo kan het virus via de lucht door hoesten worden doorgegeven. Ook kan het doorgegeven worden via het vocht uit de blaasjes en via de ontlasting. Ook kan het via speelgoed, telefoons, tablets, kleding, handdoeken en beddengoed worden doorgegeven.

Wat zijn de symptomen?

De hand-voet-mondziekte begint vaak met lichte koorts. Daarnaast kan je kind keelpijn krijgen, hoesten en snotterig zijn. Binnen 36 uur zijn er kleine rode blaasjes en vlekjes te zien in de mond. Niet lang daarna zal dit zich uitbreiden naar het gebied om de mond, op de handpalmen en op de onderkant van de voeten. Het kan voor veel ongemak zorgen: het is niet alleen pijnlijk, maar het kan ook gaan jeuken of zelfs gaan ontsteken. Vaak genezen de blaasjes binnen een week.

Wanneer is een kind besmettelijk?

Bij dit virus kunnen de kinderen voordat ze zelf klachten hebben al andere kinderen besmetten. De besmettelijke periode begint namelijk al 3 tot 7 dagen voordat het te zien is. Daarnaast besmetten kinderen elkaar ook als ze ziek zijn en kunnen ze zelfs een paar weken na het herstel anderen nog besmetten.

Hoe kun je de hand-voet-mondziekte tegengaan?

Doordat het virus zo besmettelijk is, is de hand-voet-mondziekte niet tegen te gaan. Wel kun je door veel schoon te maken de kans op dit virus verkleinen. Zorg dat je huis goed geventileerd is, maak speelgoed regelmatig schoon en vergeet ook je kinderen niet aan te leren om na een toiletbezoek de handen goed te wassen.

Pijnlijke blaasjes: wat te doen?

Als je kind veel last heeft van de blaasjes, dan kun je een aantal dingen doen. Zo kun je je kind bij pijnlijke blaasjes in de mond koud water geven of laten zuigen op een waterijsje. Geef je kind in ieder geval geen zuur of pittig eten en drinken. Als je kind erg veel pijn heeft, kun je het een paracetamol geven om de pijn te verminderen. Er bestaat geen medicatie tegen dit virus, wel kun je een verkoelende lotion smeren op de blaasjes op de handen, de voeten en om de mond. Daardoor zullen ze de blaasjes sneller indrogen en zal je kind er minder lang last van hebben.

Hoe herken je bloedarmoede bij je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.