7 Stamppotten met spruitjes, waar je kids van zullen smullen!

Het weer wordt guurder, de dagen korter. De stamppotten komen weer terug in het vizier. Daarom hierbij zeven heerlijke stamppotten met spruitjes, voor de herfstige dagen.

Stamppot met spruitjes

‘Ieeehhh, spruitjes!’, is wat onze generatie vroeger zei. Maar tegenwoordig is er echt geen enkele reden meer om spruitjes vies te vinden. Men is een stuk creatiever geworden met koken, waardoor spruitjes niet meer hoeven te worden gegeten als doorgekookte bittere groene balletjes. JM Ouders verzamelde een hele rits recepten voor spruitjesstamppot van lezers en dit is het resultaat.

1. Spruitjes stamppot van mw Wubs uit Ruurlo

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • ruime pond spruitjes
  • 25 gr boter
  • 125 ml melk
  • tl kerriepoeder
  • zout en peper
  • 150 gr belegen kaas

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar.
Maak de spruitjes schoon en kook ze in ca 10 minuten gaar.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Stamp de aardappelen met de spruitjes fijn in een pan.
Roer de melk en boter erdoor zodat een lekkere stamppot ontstaat.
Voeg de kerriepoeder erdoor en breng evt. nog op smaak met zout en peper.
Als laatste roer je de blokjes kaas erdoor tot de kaas een beetje begint te smelten.

2. Spruitjesstamppot van Livia uit Soest

Ingrediënten:

  • 1 kg aardappels
  • 25 g boter
  • 200 g kaas
  • 1 dl melk
  • beetje nootmuskaat
  • beetje peper
  • 1 kg spruitjes
  • beetje zout
  • stukje vlees naar keuze

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. kook de aardappelen en spruitjes in een pan met weinig water en zout in ca. 15-20 minuten gaar. Snijd de kaas in blokjes. Giet de aardappelen en spruitjes af. Roer de boter en zoveel melk toe dat een smeuïge stamppot ontstaat. Schep de blokjes kaas erdoor. Verwarm de stamppot al roerende tot de kaas begint te smelten. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.

3. Spruitjesstamppot van de familie Angenent

Ingrediënten:

  • +/- 600 gram Aardappels (net zoveel als je voor een stamppot gebruikt)
  • 750 gram spruitjes
  • 1 zakje geraspte kaas (naar behoefte toevoegen)
  • zout naar smaak
  • Jus

Bereiding:
De aardappel en spruitjes koken als gebruikelijk
Daarna door elkaar stampen samen met kaas en een klein beetje jus
De rest van de jus in een kuiltje in het midden als de stamppot op je bord ligt.

4. Koemelkvrije Spruitjesstampot van Anita uit Bitgummole

Ingrediënten:

  • 12 grote Aardappels (750gram)
  • 500 gr spruitjes
  • 200 gr plantaardige boter (van de albert hein)
  • klein blikje perzik
  • snufje zout
  • snufje nootmuskaat

Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in tweeën. Was ze en doe ze met een bodempje water in een pan en voeg het zout toe. Maak de spruitjes klaar en was ze en doe ze in een aparte pan, ook met een bodempje water en een snufje zout.
Aardappels 25 min. laten koken en de spruitjes 10 min.

Beide afgieten en bij elkaar doen en met de boter 1 minuut met de garde mixen. Het sap van de perzik evt. toevoegen om het wat smeuïger te maken.
De perzik in kleine blokjes snijden en door de stamppot roeren.
Nog de nootmuskaat toevoegen en een lekkere rookworst erbij en evt. gebakken spekjes.

5. Spruiten stamppot van Bianca uit Den Haag

Ingrediënten:

  • 750 gram spruiten
  • 500 gram aardappelen
  • blikje kastanjepuree
  • Unox rookworst
  • 1 bakje cantharellen van 250 gram
  • peterselie
  • 2 sjalotjes
  • peper
  • zout
  • evt. smeltjus

Bereiding:
Schil de spruiten en aardappelen.
Kook de spruiten en de aardappelen gaar.
Bak de cantharellen in de koekenpan samen met de sjalotten.
Je kunt er een klontje smeltjus met wat water erbij doen voor een vollere smaak.
Verwarm de rookworst.
Stamp de gare spruiten en de aardappelen en roer er de kastanjepuree doorheen.
Als de rookworst warm is snij je de worst in blokjes en doe je bij de gebakken cantharellen.
Leg de stamppot op het bord met de worst en de cantharellen erover heen.
Als finishing touch strooi je er nog wat peterselie overheen.

6. Spruitjesstamppot met kaas en banaan van Nelleke uit Gaanderen

Ingrediënten:

  • 750 gram kruimige aardappelen
  • 750 gram spruitjes
  • 100 ml melk
  • 50 gram roomboter of margarine
  • 3 bananen
  • 150 gram (komijne) kaas in kleine blokjes
  • zout (of bouillonpoeder)en peper naar smaak

Bereiding:
Schil de aardappelen en maak de spruitjes schoon. Kook de aardappelen en spruitjes gaar in ongeveer 20-30 minuten. Stamp de aardappelen en spruitjes tot een geheel met de (heet gemaakte) melk, de roomboter en eventueel nog wat heet water. Maak het op smaak met zout (of bouillonpoeder) en peper. Voeg de blokjes kaas en de in plakjes gesneden banaan toe.

7. Kinderkooltjesstamppot van Marianne uit Alphen aan den Rijn

Omdat de meeste kinderen niet van spruitjes houden, geef je het een andere naam. En als het gestampt wordt, herkennen ze het ook niet meer… maar je mag het natuurlijk ook spruitjesstamppot noemen.

Je kunt het maken net als iedere andere stamppot, maar bij ons is het favoriet met aardappelpuree. Om het nog lekkerder te maken, kun je er nog iets zoets aan toevoegen bijv. ananas, mandarijn of een schepje appelmoes. En vooral de spekjes niet vergeten! Ook lekker om al van tevoren klaar te maken, doe het dan in een ovenschotel, laagje geraspte kaas er over heen en even opwarmen in de oven.

8. Spruitjesstamppot van Monique uit Assen

Ingrediënten:

  • 6-8 grote aardappelen, geschild en in vieren gesneden
  • 2 zakjes spruitjes, schoonmaken en door midden snijden
  • 1 rode puntpaprika
  • 200 gr spekreepjes
  • 1 rookworst
  • Ca. 50ml kookroom of Blueband Finesse voor Koken
  • Peper & zout

Bereiding:
Zet de aardappelen op in een grote pan, met zoveel water dat ze net onder staan. Doe de spruitjes er direct bij. Als het ca. 10 minuten aan de kook is leg je de rookworst (in de vacuümverpakking) boven op de spruitjes. Kook het geheel in ca. 20 minuten gaar. Was de puntpaprika, haal de zaadlijsten eruit en snij deze in kleine reepjes of stukjes. Bak ondertussen de spekjes in een antiaanbakpan, dus zonder extra boter, een beetje uit. Voeg na een paar minuten bakken de paprika toe en bak deze nog even mee. Prik in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn. Als dat het geval is kan de rookworst eruit en kun je het overtollige kookvocht afgieten. Doe dan de spekjes en paprika erbij, een flinke scheut kookroom, wat peper en zout. Prak nu alles door elkaar met een stamppotstamper. Snij de rookworst in evenveel stukken als er eters zijn en leg deze op de stamppot. Deksel terug op de pan en de pan kan op tafel!

Lees ook:

Reageer op artikel:
7 Stamppotten met spruitjes, waar je kids van zullen smullen!
Sluiten