Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gedrag 13 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: op deze leeftijd verliezen veel meisjes hun zelfvertrouwen

Het is geen nieuws dat zowel jongens als meiden enorm veranderen zodra ze in de puberteit komen. Een onderzoek heeft nu echter aan het licht gebracht dat meisjes op een specifieke leeftijd hun zelfvertrouwen kwijtraken.

Als puber wordt je je na een vaak onbezorgde jeugd, erg bewust van jezelf. Dit kan tot leiden tot een enorme afname van het zelfvertrouwen. Echt groot nieuws is dat niet. Maar nieuw onderzoek laat zien dat in het geval van meisjes, het zelfvertrouwen in één specifiek jaar het meeste afneemt.

Meisjes en zelfvertrouwen

Voor een nieuw boek, genaamd ‘The confidence code for girls’, werd een onderzoek gedaan naar het zelfvertrouwen van meisjes tussen de 18 en 14 jaar. Zij zagen dat het algemene zelfvertrouwen van meisjes in deze levensfase met ongeveer 30% afnam.

Interessanter was echter, dat duidelijk werd dat dit voornamelijk gebeurd rond de leeftijd van 12 jaar. Onderzoekers namen veel meer zelfverzekerd gedrag waar bij meisjes onder 12 jaar. Zij maakten makkelijk vrienden en waren weinig bezig met hoe zij overkwamen op andere mensen.
Dit leek enorm te veranderen zodra de meisjes 12 jaar werden. Ze werden stiller, spraken zich minder uitgesproken uit, en werden enorm gefocust op de mening van anderen.

De oorzaken

Onderzoekers vroegen zich af waar deze enorme daling van ongeveer 30% van het zelfvertrouwen vandaan kwam. Zij wijten het aan een combinatie van factoren.
Veel meisjes worden volgens hen opgevoed met de gedachte dat het voldoen aan maatstaven die zijn opgelegd door de maatschappij, belangrijk is. Net zoals het tevreden stemmen van de omgeving.

Daarnaast worden kinderen rond de leeftijd van 12 jaar actiever op social media. Dit heeft een zeer negatief gevolg voor het zelfvertrouwen. Omdat meisjes van 12 zowel op school, als op sportverenigingen en in hun sociale leven voornamelijk omgaan met leeftijdsgenoten, vergelijken ze zich vaker met anderen. Ook dit leidt tot een negatief zelfbeeld.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.