Loes Koster
Loes Koster Opvoeden 16 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

YouTube Gids: Waarom je kind wel (óf beter niet) naar MeisjeDjamila kan kijken

Vroeg of laat komt er een moment waarop je kind zelf de wondere wereld van het internet gaat ontdekken. Maar wat gebeurt er eigenlijk in die video’s waar je kind naar kijkt? Dit keer vertellen we je alles over MeisjeDjamila

Zodra je kind doorheeft hoe de iPad of smartphone werkt lijkt het of je alle controle kwijt bent. Binnen no-time is je kind niet meer weg te slaan van het internet en doet hij niets liever dan urenlang video’s kijken op YouTube. Maar waar kijken ze eigenlijk naar? En zijn de video’s van die ene vlogger geschikt voor hun leeftijd? Wij zoeken het voor je uit en geven je een korte samenvatting in onze YouTube Gids. Deel 2 gaat over een van de meest populaire vloggers onder jongeren: MeisjeDjamila.

Wie is MeisjeDjamila?

Deze vlogger en zangeres begon in 2013 met het maken van video’s om haar muziek te promoten maar werd pas echt populair toen ze video’s ging maken waarin ze armbandjes knutselde. Ze verhuisde in die tijd van Utrecht naar het Amerikaanse Texas waar ze altijd al wilde wonen en inmiddels al jaren woont en werkt. Terwijl ze eigenlijk vooral zangeres wil zijn, groeide haar videokanaal op YouTube met 1,2 miljoen fans uit tot het populairste kanaal van een Nederlandstalige, vrouwelijke vlogger. Ze bracht meerdere keren een zomerboek met spelletjes uit, maakte een popalbum genaamd ‘Girl’ en speelde in de films Misfit en Misfit 2. Ze is met name erg populair onder meisjes van 8 tot 14 jaar.

Wat gebeurt er in de video’s

MeisjeDjamila maakt in haar huis in Texas vier keer per week een Nederlandstalige video waarin ze gekke gadgets en snoep uitprobeert, zelf slijm maakt, toneelstukjes opvoert en challenges met andere vloggers doet. Ze maakt gigantische bergen slijm, probeert allerlei gekke soorten snoep uit, eet een dag lang alleen maar wat haar fans haar opdragen, filmt zichzelf terwijl ze een fashionswap met haar moeder doet, en ga zo maar door.

Pluspunten

  • Haar video’s zijn verrassend, ze probeert veel uit, is nieuwsgierig en laat zien dat creatief bezig zijn leuk is.
  • MeisjeDjamila is heel erg energiek en vrolijk en de sfeer in haar videos is altijd positief.
  • In tegenstelling tot in video’s van andere vloggers wordt er niet gescholden.

Minpunten

  • Het gaat in de video’s van MeisjeDjamila nogal vaak om spullen. Spullen kopen, hebben, uitproberen en weer weggooien.
  • Ze eet in de video’s heel veel soorten snoep, die de kleine kijkers vervolgens zelf ook willen kopen.
  • MeisjeDjamila is soms wat hysterisch. Maar goed, geef je kind een koptelefoon en klaar ben je.

Onze conclusie

De video’s van MeisjeDjamila zijn een enorme hit onder (voornamelijk) jonge meiden. Niet zo gek: het zijn supervrolijke video’s waarin alles wordt behandeld dat meisjes van 8 tot 14 jaar interessant vinden. Het glittert en glanst, er wordt veel geknutseld, gesnoept en geshopt. Zoals ze in dagblad Trouw uitlegde is MeisjeDjamila voor veel van haar fans ‘een lichtpuntje’. Dat kunnen we prima begrijpen. Voor ouders kan het een beetje verwarrend zijn: ze gedraagt zich nogal theatraal en ziet er best kinderlijk uit voor een meisje van 27 jaar. Volgens ons kan het kijken van een video van MeisjeDjamila op zijn tijd geen kwaad. Wel adviseren we je om geregeld mee te kijken met je kind en te praten over wat er in de video’s op YouTube gebeurt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.