Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gedrag 17 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat betekent ‘vervelend gedrag’ eigenlijk bij je kind?

Wat is dat eigenlijk, vervelend gedrag? En waar komt het vandaan als je kind vervelend is of als jij vindt dat je kind vervelend gedrag vertoont? Je kind doet dat echt niet om jou te pesten… Het komt dus ergens vandaan, maar hoe kom je daarachter?

Elk kind is wel eens ‘vervelend’. Wat vervelend betekent, dat is maar net wat je zelf onder vervelend gedrag verstaat. Voor de een is dat ‘niet luisteren’, voor de ander is het de boel bij elkaar schreeuwen en jou compleet negeren. Wat betekent dit ongewenste gedrag bij je kind eigenlijk?

Als je kind vervelend is…

Ervaar je vervelend gedrag bij je kind? Bijvoorbeeld dat hij niet naar je luistert of je zelfs compleet negeert. Of dat hij zijn broertje of zusje expres pijn doet, speelgoed afpakt of tegen je schreeuwt of gilt? Kijk dan eens naar wat hij non-verbaal met je deelt. Vervelend gedrag kan bijvoorbeeld betekenen dat je kind zichzelf verveeld en daardoor jou of anderen gaat ‘vervelen’. Of heeft hij behoefte aan aandacht van jou?

Dit kan zich allemaal uiten in negatieve aandacht vragen, want dit doet je kind echt niet om jou te pesten. In plaats van dit gedrag te bestraffen kan je het erkennen. Neem hem even bij je en vraag of hij zich misschien verveeld of behoefte heeft aan wat tijd met jou samen. Daarna kunnen jullie rustig samen een oplossing bedenken zonder dat iemand boos hoeft te worden.

Moe van school

Het kan ook zijn dat je kind naar school is geweest en daarna naar de opvang en daar ging het goed, hij was vrolijk en speelde lekker mee. Tot het moment dat jij hem komt ophalen. Hij geeft je een knuffel, maar daarna kan hij alleen nog maar zeuren en vervelend doen tegen je. Niets van wat je zegt of doet is goed en je komt thuis met een overstuur of boos kind…

Ook hier is een achterliggende oorzaak voor te bedenken: je kind is waarschijnlijk moe van de lange dag en de vele indrukken. Daarnaast heeft hij de hele dag moeten luisteren naar wat anderen hem opdroegen en bij jou kan hij zich laten gaan. Daarom begint dit vervelende gedrag precies op het moment dat jij in beeld komt: die overgang is voor hem de prikkel dat hij niet meer per se gewenst gedrag hoeft te vertonen, want jij bent er toch wel voor hem.

Dit gedrag is compleet normaal. Je kan deze overgang wat aangenamer maken voor jullie beide door bijvoorbeeld een koekje of appel mee te nemen voor onderweg en rustig tegen hem te blijven. Bestook hem niet meteen met allerlei vragen, maar vraag waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Misschien is dat gewoon even in stilte bij jou zijn en dat is prima.

Vervelend gedrag of ontdekken?

Kinderen leren tijdens hun hele opvoeding van alles wat ze tegenkomen. Zie spelen met eten, snoeren, de keukenla en klimmen op stoelen of de vensterbank dan ook niet als iets negatiefs, maar bedenk bij jezelf dat je kind aan het ontdekken en dus leren is. Soms kan je ze daarin laten gaan, natuurlijk als de situatie niet gevaarlijk wordt, en in andere gevallen kan je rustig reageren.

Reageer door het eten weg te halen, je kind weg te halen bij de snoeren en geen spullen in de keukenla te stoppen waar je kind niet mee mag spelen. Leg ook kort uit waarom je iets niet wilt. Soms keer op keer op keer. Komt je oudere kind standaard te laat naar beneden voor het eten?

Word dan niet boos, geef geen straf, maar laat hem de gevolgen zelf ervaren: te laat voor het eten betekent dat het eten op je bord koud geworden is of zelfs dat je alleen aan tafel zit te eten omdat jullie allemaal al klaar zijn. Zo ontdekt hij jouw grenzen en leert hij verantwoordelijk te zijn over zijn eigen doen en laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.