Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 17 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: deze activiteit versterkt de band tussen moeder en dochter

Moeder en dochter hebben een speciale band. Toch kan ook deze band soms zo zo’n pieken en dalen kent. Wil jij de band versterken en nog dichter naar elkaar toe groeien? Uit onderzoek blijkt dat dit op een hele simpele manier kan. 

Het onderzoek dat uitgevoerd door de Universiteit van Illinois stelt dat samen tijd doorbrengen in de natuur, de band tussen moeder en dochter kan versterken.

Betere interactie tussen moeder en dochter

De onderzoekers begonnen met het al eerder wetenschappelijk bewezen feit, dat tijd doorbrengen in de natuur mentale vermoeidheid vermindert en de concentratie verbetert. Vanuit dat gegeven beredeneerden de wetenschappers verder dat een persoon die zich beter kan concentreren, vervolgens minder geïrriteerd is, meer controle heeft en beter sociale interactie kan oppikken.

Al deze punten kunnen volgens de onderzoekers zorgen voor betere interacties met anderen.

Natuur versus winkelcentrum

Om hun theorie ook in de praktijk te testen, vroegen de onderzoekers 27 moeders en hun dochters in de leeftijd van tien tot twaalf jaar oud, om samen 20 minuten te wandelen. Vervolgens moesten de moeders en dochters tien minuten meedoen aan een activiteit die veel vroeg van hun concentratie. Denk hierbij aan het oplossen van een wiskundesom.

De helft van de groep moeders en dochters deed een wandeling door de natuur. De andere helft wandelde in een winkelcentrum.Vervolgens werden de concentratie en interactie met de familie geanalyseerd bij de moeders en de dochters.

Wat blijkt? Een wandeling in de natuur zorgde voor een toename in positieve interactie. Dit zorgde er weer voor dat moeder en dochter beter met elkaar konden opschieten.

Bij de moeders zorgde de natuurwandeling ervoor dat hun concentratie verbeterde. Voor de dochters was hiervoor geen verschil tussen de natuurwandeling en het winkelcentrum. Volgens Dr. Izenstark, co-auteur van het onderzoek, komt dit bij de dochters doordat ze vrije tijd doorbrengen met hun moeder.

Effect op de hele familie

Hoewel dit onderzoek zich alleen richt op moeders en dochters, kunnen deze resultaten volgens de onderzoekers ook voor de hele familie gelden.

In het rapport schrijven de onderzoekers dat bij families die samen activiteiten in de natuur ondernemen, dit een positief effect heeft op hun psyche en zorgt voor een beter functionerende familie. Bovendien zouden bij activiteiten in de natuur deze voordelen veel meer effect hebben dan bij andere activiteiten.

De positieve effecten kunnen ook versterkt worden door er een routine van te maken. Bijvoorbeeld door elke dag na het avondeten een half uurtje door het bos of park te wandelen met het gezin.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.