Redactie
Redactie Opvoeden 12 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Vaders (en moeders): zo verbeter je het zelfbeeld van je dochter

Het aantal meisjes dat niet tevreden is over haar eigen lichaam wordt steeds zorgwekkender. Maar vaders, opgelet: jullie spelen een belangrijke rol in het verbeteren van een gezond zelfbeeld bij jullie dochters.

Dit is wat vaders (en zeker ook moeders) kunnen doen aan een beter zelfbeeld van hun dochters:

1. Behandel vrouwen niet als seksuele objecten

De popcultuur bombardeert meisjes met de boodschap dat vrouwen om hun seksualiteit gewaardeerd worden. De videoclips liegen er immers niet om; de ene clip is nog bloter dan de ander. Zelfs K3 loopt al in sexy, korte rokjes rond. Laat als vader juist ook je waardering blijken voor andere rolmodellen waarbij het niet op uiterlijk draait. Zoals bekende sporters als Ireen Wüst of een succesvolle zangeres als Adele. Dit zijn rolmodellen waarbij het niet om uiterlijk of seksualiteit draait, maar om andere kwaliteiten waarom zij gewaardeerd worden.

2. Blijf betrokken bij je dochter

Uit onderzoek blijkt dat meisjes met een beperkte rol van een vaderfiguur in hun leven twee tot drie keer meer kans hebben op problemen zoals depressie, agressie, criminaliteit, tienerzwangerschappen, falen op school enzovoort. Betrokkenheid van een vader is dan ook een enorm groot onderdeel van een gezond zelfbeeld voor meisjes. Ga samen een leuk dagje uit, vertel haar over je emoties, geef haar advies en vertel haar dat je van haar houdt.

3. Prijs haar voor wie ze is

Vertel als vader je dochter vaak welke kwaliteiten ze heeft, hoe mooi ze is zoals ze is, welke goede keuzes ze maakt. Dit versterkt haar zelfvertrouwen en geeft je dochter het vertrouwen om te zijn wie ze is.

4. Wees bewust van je blik

Meisjes zijn heel erg opmerkzaam. Ze hebben daarom ook precies door wat jij doet en waar jij je blik op vestigt. Als vaders voortdurend hun aandacht geven aan vrouwen die (te) sexy gekleed gaan, of erg schaars gekleed zijn, sturen zij de boodschap dat liefde en erkenning ‘verdiend’ wordt door op zo’n manier gekleed te gaan. Wees je dus bewust van je blik, ook als je televisie kijkt of een magazine leest.

5. Vertel haar hoe mooi ze is

Je kan nooit te vaak tegen je dochter zeggen dat ze prachtig is. Blijf dit doen!

6. Wees bewust van je woorden

Als jij als vader zegt dat een vrouw sexy, dun, dik of lelijk is, communiceer je indirect met je dochter dat zij er op een bepaalde manier uit moet zien. Hierdoor kunnen meisjes een ongezonde nadruk op hun uiterlijk leggen, of zich aan een verkeerde maatstaf meten. Probeer als vader dus bewust te zijn van wat je zegt.

7. Eten is eten

Eten is gewoon eten. Leg nergens de nadruk op. Of jullie dus pizza of een gezonde salade eten: allebei is het gewoon lekker. Schep ook niet maar één keer op met het commentaar dat je anders te dik wordt. Kinderen kopiëren alles. Eén keer opscheppen is prima, maar dan omdat je vol zit en niet omdat je aan de lijn denkt.

8. Houd rekening met je eigen lichaam

Ook mannen vinden het steeds belangrijker hoe ze eruitzien. Maar doe dit op een gezonde manier. Als je regelmatig commentaar geeft over je eigen uiterlijk, omdat je vindt dat je moet afvallen, naar de sportschool moet gaan, of gezonder moet eten, geef je een ongezonde boodschap af. Geef vooral het goede en gezonde voorbeeld, maar voorzie dit niet telkens van negatief commentaar. Ook al is het commentraar voor jezelf bedoeld.

9. Doe deze dingen ook voor je vrouw

De manier waarop jij met je vrouw of vriendin omgaat, heeft invloed op de manier waarop je dochter verwacht behandeld te worden. Geef je je vrouw vaak complimentjes over uiteenlopende zaken, ook over haar uiterlijk, dan heeft dat een positieve impact op je dochter. Je dochter zal zichzelf ook gaan waarderen voor dezelfde eigenschappen als haar moeder. En voor je vrouw zijn complimentjes natuurlijk ook nooit verkeerd.

Lees ook:

Bron: parent.co

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.