Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 11 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

10x gouden opvoedtips: dit is wat kinderen écht gelukkig maakt

Elke ouder wil een gelukkig kind om zich heen hebben. Alleen hoe je dat voor elkaar krijgt, is af en toe echt een raadsel. Natuurlijk wordt je kind gelukkig van een nieuwe knuffel of een ijsje, maar gelukkig opvoeden, dat is een ander verhaal…

Op de langere termijn een kind grootbrengen dat gelukkig is en positief in het leven staat, is een behoorlijke verantwoordelijkheid.

Dit maakt je kind gelukkig

Met de volgende tips en adviezen, kom je in ieder geval een heel eind.

1. Spelen, spelen, spelen

Geef je kind voldoende, of eigenlijk alle ruimte om te spelen. Lekker buiten met vriendjes, op ontdekkingstocht naar de wereld om hen heen. Natuurlijk moeten ze op school ook leren en krijgen ze op een gegeven moment wat huiswerk mee, maar zorg ervoor dat je kind kind mag zijn en zo lang mogelijk kan spelen. Hier leert hij namelijk (ook) heel veel van.

2. Ruziënde ouders: niet voor kinderoren

Maak ruzie op een ander moment, maar niet waar je kinderen bij zijn. Kinderen mogen je emoties best zien, dat is juist goed, maar ze trekken zich veel aan, zijn gevoelig en maken zich misschien zorgen. Dat zijn geen dingen waar een kind mee bezig moet zijn. Een echte ruzie vechten jullie daarom beter uit zonder kind om je heen.

3. Vergelijk je kind nooit met een ander

Hoe lief dat vriendje ook is, hoe goed dat broertje ook al kan lezen, hoe netjes het buurmeisje ook is: vergelijk je kind nooit met een ander. De druk om te presteren in onze maatschappij is al zo hoog, als je dat als kind al moet gaan doen, doet dat niet veel goeds voor je zelfvertrouwen. En juist dat zelfvertrouwen zorgt later voor een gelukkiger kind als volwassene.

4. Leer je kind waarom het emoties voelt

Blij en boos: beide emoties die iedereen voelt. Maar je ziet je kind liever blij, dan boos, nietwaar? Toch is het goed om ook die boosheid, angst of verdriet bij je kind te erkennen en benoemen, zodat je kind weet wat hij voelt. En leg ook uit waarom hij zich zo voelt en dat hij zich ook zo mág voelen.

5. Benoem gedrag

Geef complimenten over het gedrag van je kind, bijvoorbeeld dat hij zo hard gewerkt heeft aan een opdracht. Complimenteer niet datgene wát hij heeft bereikt, maar wat hij ervoor heeft gedaan om datgene te bereiken. Op die manier benoem je dus het gewenste gedrag en zal hij een volgende keer weer net zo zijn best doen, ongeacht het resultaat.

6. Voer tradities in

Dit kan op elk moment, wanneer je wilt dus! Voer een traditie in die je regelmatig herhaalt met je kind of zelfs met het hele gezin. Zoals een verjaardagsontbijt op bed, samen een weekendje weg naar een stad naar keuze, jaarlijks een dagje pretpark of een avond per week samen koken. Dit versterkt jullie band en je kind voelt zich geliefd.

7. Laat je kind ontdekken

Een kind leert van vallen en opstaan, niet van blijven staan. Let er daarom op dat je niet te beschermend bent naar je kind toe. Laat hem (als het veilig is) geconfronteerd worden met situaties die hij zelf moet oplossen, dit zal hij later ook moeten doen. Door alles voor je kind te doen, blijft hij stilstaan en leert hij niet van het leven.

8. Geef je kind verantwoordelijkheid

Natuurlijk passend bij zijn leeftijd, zoals zelf aan- en uitkleden en veters strikken. Later komen hier verantwoordelijkheden bij, zoals de kat eten geven, vuilnis buiten zetten, omgaan met scherpe voorwerpen, de oven bedienen of zijn bed opmaken. Taakjes waardoor je kind leert dat je vertrouwen in hem hebt, dat hij dingen zelf kan en mag en waardoor hij dus verantwoordelijk leert te zijn.

9. Creëer ‘happy memories’

Als je zelf gelukkige herinneringen aan je kindertijd hebt, weet je hoe fijn het is om hier af en toe aan terug te denken. Creëer die daarom ook voor je eigen kind, zoals met de tradities om in te voeren.

10. Wees zelf gelukkig

Dit straal je namelijk uit naar je kind toe en die kijkt alles bij jou af. Een gelukkige ouder is dan ook vaak een gelukkig kind.

Lees ook:

Gelukkig opvoeden met Hygge: zó doen de Denen dat

Bron: powerofpositivity.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.