Gina Koninkx
Gina Koninkx School 11 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je je puber ondersteunen bij het maken van huiswerk en een planning

Zelf vinden we het vaak ook lastig om prioriteiten te stellen en een efficiënte planning te maken, moet je nagaan als je dan ook nog eens een puberbrein hebt. Het kan voor jongeren best lastig zijn om een goede planning te maken en onder andere hun huiswerk op tijd af te krijgen, dit is hoe je daar als ouder in kunt ondersteunen.

Als ouder is het belangrijk dat je je kids kunt ondersteunen waar nodig. In dit geval bij het maken van huiswerk en een (school)planning. Wij geven je vier tips.

Je kind ondersteunen

Kan jouw puber wel wat hulp en ondersteuning gebruiken als het aankomt op huiswerk en plannen? Dan vind je hier een aantal belangrijke punten.

1. Maak gebruik van een kalender

Om kinderen te helpen bij hun planning, is het ten eerste belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze een kalender hebben. Dat kan in de vorm van een agenda maar bijvoorbeeld ook een whiteboard waar ze hun wekelijkse planning op kunnen schrijven. Een combinatie van beiden is al helemaal goed. Zeker als jouw kids gebruik maken van een digitale agenda.

Neem op zondag even de tijd om samen naar de weekplanning te kijken en schrijf belangrijke (vaste) afspraken op. Geef bijvoorbeeld sportlessen een blauwe kleur met een markeerstift en belangrijke deadlines een rode kleur. Zo help je zo een overzicht te krijgen van belangrijke momenten. Check elke dag ook even (en dat hoeft ook echt maar 5 minuten te duren) of ze weten wat belangrijk is voor de dag erna.

2. Creëer een fijne plek

Als jouw eigen werkplek rommelig is, werk je ook stukken minder efficiënt. Zorg er daarom ook voor dat jouw puber een fijne, rustige en opgeruimde plek heeft in huis. Dat kan zijn in een aparte studeerkamer of een bureau op hun kamer zelf. Koop handige opbergbakjes voor papier, pennen en ander schrijfwaar zodat er niks op het bureau slingert.

3. Zorg voor een opgeruimde kamer

Naast een opgeruimd bureau is het ook goed om een opgeruimde kamer te hebben. Rommel creëert namelijk chaos in je hoofd en dat is allerminst een fijne situatie om je huiswerk in te maken. Maak er samen een momentje van om wekelijks de kamer op te ruimen, of laat het ze alleen doen.

Zorg er als ouder voor dat de spullen ook allemaal een plek hebben. Dat wil zeggen: een kledingkast die voldoende ruimte biedt en bijvoorbeeld handige opbergboxen voor onder het bed.

LEES OOK: Columnist Femke; ‘Met deze 3 tips krijg je je kind aan zijn huiswerk in het weekend’

4. Ondersteunen door zelf hulp te bieden of in te schakelen

Ja, het kost tijd om je kinderen te helpen met hun huiswerk of te leren voor hun proefwerken, maar dat is wel een belangrijke investering die je als ouder zou moeten maken in je kind. Kan je het zelf niet of heb je echt geen tijd? Zorg er dan in ieder geval voor dat je externe hulp inschakelt.

Die hulp kan op verschillende vlakken geboden worden. Van een echte coach die helpt bij gestructureerder plannen tot huiswerkbegeleiding na school.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.