Redactie
Redactie Opvoeden 11 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat als je kind keer op keer niet naar bed wilt?

‘Ik kan niet slapen’, ‘Ik ben niet moe’, ‘Ik wil nog niet naar bed’, ‘Ik wil opblijven’, ‘Ik heb dorst/honger’: we hebben ze allemaal wel een keer (of vaker) voorbij horen komen. Het is een veelvoorkomend ‘probleem’ bij kinderen: niet naar bed willen.

Vaak is het een fase, maar als deze ‘fase’ te lang duurt en je elke dag met een overprikkeld en oververmoeid kind zit en zelf ook je rust niet kan pakken, dan is er meer aan de hand. Tijd voor verandering, want (veel te) weinig slaapt doet voor niemand iets goeds.

Tips voor als je kind niet slaapt

Een vraag om aandacht

Soms ben je zelf onderdeel van het ‘niet-willen-slapen’ probleem. Doordat je (onbewust) aandacht geeft aan je kind dat voor de zoveelste keer uit bed komt. Jouw reactie is dus belangrijk: geef je aandacht aan het zeuren of huilen (terwijl er echt niets aan de hand is), dan voed je het slaapprobleem juist. Je kan best uitleggen waarom je kindje nu naar bed moet, maar niet voor de 10e keer die avond. Die vraag om aandacht kan ook een achterliggende oorzaak hebben, bijvoorbeeld een verhuizing, een scheiding of een andere belangrijke gebeurtenis in het leven van je kind. Wees daar dan ook alert op.

Geef duidelijkheid

Probeer zo min mogelijk aandacht te geven aan het ‘negatieve’ en wees duidelijk tegen je kind en vooral consequent. Zeuren en huilen zou geen reactie bij jou moeten uitlokken en je kind moet weten wat bedtijd betekent. Kondig het bijvoorbeeld elke avond aan, vijf minuten van tevoren. En dan nog drie minuten, nog twee, nog één en dan gaan we klaarmaken voor bed en slapen.

Creëer een rustmoment

Als kinderen erg onrustig zijn voor het slapengaan, dan kunnen ze vaak ook inderdaad echt niet slapen. Zorg daarom voor een rustmoment voordat je kind naar bed gaat. In plaats van uitgebreid spelen of televisiekijken, kunnen jullie samen een boekje lezen of kan hij even een tekening of puzzel maken. Zo wordt je kind niet alleen fysiek rustig, maar ook in zijn hoofdje.

Creëer een routine

Ook een routine is fijn voor je kind. Kondig daarom vijf minuten van tevoren de bedtijd aan en volg daarna jullie veilige en herkenbare routine. Bijvoorbeeld: plassen, tandenpoetsen, pyjama aan, een verhaaltje, een knuffel en een kus, nog even aaien en dan gaan slapen. Dit voelt vertrouwd voor een kind en hij weet waar hij aan toe is.

De kinderkamer is veilig

Gebruik de slaapkamer van je kind nooit als strafplek, op die manier gaat hij zijn kamertje en bed associëren met iets negatiefs. Zijn bed moet voor je kind een veilige plek zijn om in slaap te vallen en de nacht alleen en in het donker in door te brengen. Kijk of het probleem daar eventueel ligt en bekijk samen met je kind hoe het weer zijn veilige plekje kan worden.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Verywell Family

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.