Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 5 minuten

9 tips: versterk het zelfvertrouwen van je kind

Niet ieder kind beschikt over een flinke dosis zelfvertrouwen, oftewel het vertrouwen in zijn of haar eigen kunnen. Als ouder kun je gelukkig wél helpen om het zelfvertrouwen van je kind te versterken. En dat doe je met deze 9 tips!

1. Gebruik de juiste complimenten

Tuurlijk hebben kinderen veel complimenten nodig. Maar als je kind bij alles 'Goed zo!' hoort, is het voor hem lastig te begrijpen wanneer zijn prestaties echt de moeite waard zijn. Daarnaast zal hij het ook aanvoelen als je overdrijft als je bijvoorbeeld zegt: 'Wow dat is echt de allerbeste blokkentoren die ik ooit heb gezien!' – waardoor je kind de complimenten misschien niet meer serieus neemt. Probeer dus geen complimenten te geven aan acties die niet meer dan normaal zijn. Als hij bijvoorbeeld zijn kleren in de was heeft gegooid, is een eenvoudig 'dankje' voldoende. Geef juist een compliment als hij iets moeilijks of nieuws probeert, ook als het mislukt. Het is daarbij heel belangrijk dat je het proces daarnaartoe complimenteert en niet het resultaat.

Lees ook: 'Complimenten: wat moet je kind ermee?'

2. Falen hoort bij het leven

Het is een hele natuurlijke reactie om te willen voorkomen dat je kind zich rot voelt of fouten maakt. Maar door in te grijpen – als je kind bijvoorbeeld niet wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje – geef je het verkeerde signaal af. Kinderen moeten juist leren dat falen bij het leven hoort, en dat het normaal is om je soms verdrietig, angstig of boos te voelen. Kinderen leren door het overwinnen van obstakels en niet door obstakels die door hun ouders verwijderd worden. Professor in de psychologie, Kathy Hirsh-Pasek, zegt ook: “Het is belangrijk voor kinderen om de kans te krijgen om te spelen met het nemen van risico's, zonder het gevoel te hebben dat hun ouders hen zullen bekritiseren of corrigeren als ze iets verkeerd doen.”

3. Laat kinderen beslissingen nemen

Als kinderen al vroeg de kans krijgen om keuzes te maken, zullen zij meer vertrouwen in hun eigen oordeel hebben. Natuurlijk moet je hierin niet doorschieten, want te veel vrijheid kan overweldigend voor kinderen zijn. Maar naarmate kinderen ouder worden, kun je ze steeds meer keuzevrijheid geven. Zo kan je gerust een 8-jarig meisje dat in jongenskleding wil rondlopen de vrijheid geven om die keuze zelf te maken.

4. Focus op het halfvolle glas

Als jouw kind de neiging heeft om zich teleurgesteld te voelen door tegenslagen, kan je je kind helpen om wat meer optimistisch te denken. In plaats van je kind gerust te stellen, kan je je kind ook aanmoedigen om na te denken over specifieke manieren die je kind kan gebruiken om de situatie te verbeteren. Is je kind bijvoorbeeld teleurgesteld omdat hij qua leesniveau op de rest achterloopt? Zeg dan bijvoorbeeld: 'Ik zie dat je teleurgesteld bent. Maar iedereen leest op zijn eigen tempo en dat is helemaal niet gek. Misschien kunnen we dit weekend samen even extra oefenen, zodat het de volgende keer wat beter gaat?'

Lees ook: '5 stappen: zo laat je je kind positiever denken'

5. Koester zijn eigen interesses

Probeer je kind bloot te stellen aan een breed scala aan activiteiten, en moedig hem aan als hij iets echt leuk vindt. Kinderen die een passie hebben – of het nu puzzelen of koken is – kunnen trots op hun expertise zijn en hebben meer kans op succes in andere gebieden van hun leven. Daarnaast is een hobby ook een extra mogelijkheid voor je kind om met andere kinderen met dezelfde interesses in contact te komen.

6. Motiveer probleemoplossend denken

“Kinderen krijgen zelfvertrouwen als ze in staat zijn om te onderhandelen over het krijgen van wat ze willen”, zegt Myrna Shure, auteur van Raising a Thinking Child. Haar onderzoek heeft aangetoond dat je zelfs een jong kind al kan leren hoe hij zelf problemen kan oplossen. De sleutel is om als ouder op je tong te bijten. Als je kind naar jou toe komt en klaagt dat zijn voetbal is afgepakt, kan je hem vragen wat hij zelf denkt wat een goede manier is om zijn voetbal terug te krijgen.

7. Moedig je kind aan anderen te helpen

“Als kinderen het gevoel hebben dat ze een verschil kunnen maken, kunnen zij zich zelfverzekerder voelen,” zegt Dr Brooks, co-auteur van Raising Resilient Children. Het is goed voor kinderen om hun eigen huishoudelijke verantwoordelijkheden te hebben, maar het kan nog beter helpen als kinderen mogen helpen bij een ‘projectje’ van jou. Hij heeft dan het gevoel dat zijn hulp er echt toedoet en dat hij inspanning moet verrichten om zijn taak te volbrengen.

8. Laat je kind over de toekomst fantaseren

Als kinderen kunnen fantaseren over dat ze later iets belangrijks gaan doen of vervullen, zullen ze zich zelfverzekerder voelen. Vertel je kind hoe jij, je partner of andere volwassenen wisten welke baan zij wilden gaan vervullen. Jouw kind kan bijvoorbeeld grote dromen hebben over het worden van een popzanger of een astronaut, maar probeer deze verwachtingen niet te verlagen. En ook al verandert hij van gedachten: het is belangrijk dat hij over zijn doelstellingen nadenkt.

9. Leer je kind zichzelf soms niet te serieus te nemen

Maar net zo belangrijk is dat je kind leert dat je om jezelf mag lachen of er een grapje over kan maken. Als je bijvoorbeeld ergens moeite met hebt, kan je in sommige gevallen het beste het maar relativeren en er een klein grapje over maken. Maar dit geldt natuurlijk ook voor jou! Valt er een beker melk om? Ja, dat kan gebeuren: we maken allemaal wel eens fouten en dat is helemaal niet erg. En trouwens… Je wilde toch al liever een wit vloerkleed dan een bruine!

Bron: Parents

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan: 'Een zelfverzekerd kind in twee stappen'.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.