Sophie Nortier
Sophie Nortier Eten en Voeding 22 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

9x de lekkerste stamppot boerenkool recepten volgens jullie

Nu de dagen alleen maar korter worden en de winterjassen weer uit de kast zijn getrokken, is het tijd voor… Stamppot met boerenkool! Dit zijn de negen favoriete recepten van de lezers van J/M. Eet smakelijk!

Wie denkt aan een Hollandse winter denkt aan stamppot toch? Wij in ieder geval wel, maar hoe maak je het nou het allerlekkerste? Volgens oma’s oude recept of juist heel modern met shoarma? We wisten niet dat je met boerenkool zoveel kanten op kunt…

Negen keer de lekkerste stampot boerenkool recepten volgens jullie

Stampot, wij zijn er dol op. En jullie blijkbaar ook. Laat je verrassen door onderstaande recepten.

1. Stampot boerenkool met crème fraîche van Karin

1 ½ kl aardappelen
500 gr boerenkool
250 cc crème fraîche
Zout/peper
Mosterd
2 tomaten in kleine blokjes gesneden
1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
100 gr geraspte kaas

  • Breng aardappelen en boerenkool in 1 pan aan de kook. Laat het ongeveer 20/30 minuten koken.
  • Stamp dit en voeg crème fraîche, zout/peper, mosterd, knoflook en de geraspte kaas toe en kijk of het smeuïg genoeg is. Voeg anders nog wat crème fraîche toe.
  • Voeg als laatst de kleine blokjes tomaten toe. Warm dit alles goed door.
  • Lekker met spekjes, augurkjes, piccalilly en een rookworst.

2. Stampot boerenkool met chorizo van Tamara

600 gr schoongemaakte boerenkool
1 kg kruimige aardappelen
bouillon
2 dl melk
1 flinke klont boter
gemalen nootmuskaat
peper en zout
stuk belegen kaas in blokjes
stuk chorizo in stukjes/blokjes.
gebakken ui in kleine stukjes.
Unox rookworst in stukjes

  • Doe de boerenkool in een ruime pan en giet er wat bouillon over. Breng aan de kook. Schil intussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Schep de boerenkool om in de pan. Leg de aardappelen erbovenop en gaar de aardappelen in ca. 20 minuten met de deksel op de pan.
  • Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan zit, schep anders wat bouillon bij.
  • Verwarm de melk in een pannetje en doe hierin ook de boter in stukjes.
  • Prik met een mes in de aardappels en als ze zacht zijn, giet je het overtollige vocht af.
  • Stamp de boerenkool en de aardappels door elkaar en meng de warme melk en de boter erdoor.
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat.
  • Snijd een rookworst in kleine stukjes en roer door de stamppot.
  • Roer de uitgebakken ui door de stamppot (een rode ui is wat zoeter en dat vinden kinderen doorgaans erg lekker).
  • Wil ik mijn kinderen echt verwennen, dan doe ik er blokjes Chorizo en belegen kaas doorheen.
  • Zo hebben de kinderen bij elke hap wat lekkers in de stamppot en eten ze echt hun hele bord leeg.
  • Lekkere jus erbij in een kuiltje en smullen maar!

3. Stampot boerenkool met paprika van Johan

500 gr schoongemaakte boerenkool
1 kg kruimige aardappelen
bouillon
200 gr spekjes
2 paprika’s
2 uien
rookworst

  • Maak eerst de stamppot, door de boerenkool 45 minuten te koken en daarna de aardappelen erbij te voegen. Kook dit samen door tot de aardappelen zacht. Daarna stampen tot je er bij neervalt!
  • Maak tussentijds het prutje klaar. Dit prutje bestaat uit spekjes, 2 paprika’s en 2 uien. Bak eerst de spekjes aan en snijd ondertussen de paprika’s in lange repen en de uien in grove stukjes. Doe de gesneden paprika en ui bij de spekjes en bak het door totdat de uien en paprika’s zacht zijn. De prut is nu klaar en kan over de stamppot boerenkool worden gegoten. Desnoods kun je er nog wat zilveruitjes of Amsterdamse uien bijvoegen en je hebt een heerlijke wintermaaltijd. Vergeet de rookworst van Unox uiteraard niet.

4. Stampot boerenkool met worcestersaus à la Bies

500 gr schoongemaakte boerenkool
1 kg kruimige aardappelen
bouillon
potje augurken zoet/zuur
potje zilveruitjes
mosterd of mosterdsaus
halve rookworst
200 gr spekjes of spekreepjes
worcestersaus
100 ml melk
klontje roomboter
zout en peper
olie

  • Aardappels (halveren) en een zak gesneden boerenkool erbovenop in een grote pan met water en zout opzetten.
  • In een wok- of hapjespan een klein pakje spekjes met wat olie zachtjes bakken. Naar eigen smaak doorbakken en vervolgens een kleingesneden ui erbij fruiten.
  • Peper, zout en worcestersausen erbij. Goed blijven roeren.
  • Dessertlepel mosterd toevoegen en scheut zoetzuur uit een pot augurken. Halve rookworst in stukjes erbij.
  • Roeren en 5 minuten stoven zonder deksel.
  • Na een halfuurtje de aardappels en boerenkool afgieten en stampen met scheutje melk en klontje boter. Als het goed gestampt is, het worstmengsel er doorheen scheppen.
  • Serveren met kleingesneden augurk gemengd met zilveruitjes en voor de liefhebber nog extra mosterd(saus).

5. Stampot boerenkool met champignons van Pauline

1 zak voorgesneden boerenkool
10 aardappels (geschild en in stukken gesneden
1 bakje champignons
1 pakje gerookte spekjes
paprikapoeder
Unox rookworst
peper en zout
stukje roomboter
scheutje melk

  • Kook de boerenkool en de aardappels beetgaar.
  • Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes en bak ze samen met de spekjes in een koekenpan.
  • Stamp de boerenkool met de aardappels en een beetje boter en melk.
  • Doe de champignons en spekjes erbij en paprikapoeder, peper en zout naar smaak en schep het geheel door elkaar.
  • Serveer met de Unox rookworst.

6. Stampot boerenkool met honing van Sheila

1 1/2 kg aardappels
750 gram boerenkool (gesneden)
1 ui
boter
spekjes met provencaalse kruiden
1 eetlepel azijn
1 eetlepel honingmosterd
kleine stukjes oude kaas
honing

  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken.
  • Schenk een bodempje water (ca. 3 cm) water in een grote pan; doe de aardappels met wat zout in de pan en leg de boerenkool er bovenop.
  • Breng het geheel aan de kook en kook de groenten in ca. 25 min. (afgedekt) zachtjes gaar.
  • Je kunt er tevens een rookworst opleggen (ca. 20 min.), maar je kunt de rookworst ook apart warm maken.
  • Bak ondertussen de spekjes uit en besprenkel ze met wat honing.
  • Fruit de (gesnipperde) ui, halverwege, samen met de spekjes.
  • Giet de groenten af en stamp ze door elkaar met de pureestamper.
  • Voeg de spekjes, ui, honingmosterd en blokjes oude kaas toe en meng ze.

7. Stampot boerenkool met shaorma van Ineke

1 kg aardappelen
600 gr boerenkool
shoarmavlees
2 rode paprika
1 grote ui

  • De aardappels en boerenkool gaar koken.
  • De paprika en ui klein snijden en met het vlees meebakken.
  • Zodra het vlees gaar is, alles lekker door elkaar stampen. En klaar is een lekkere pittige boerenkool stamppot.

8. Stamppot boerenkool met selderij van Elsemiek

1 kg. Roodschillige aardappelen
600 gr. boerenkool (uit de diepvries, want dat vind ik lekkerder dan vers)
rookspekjes (mogen ook magere rookspekjes zijn)
1 uitje (fijngesneden)
selderij (gedroogd)
bouillonblokje

  • Schil de aardappels en zet ze op. Als je ze in kleine blokjes snijdt, zijn ze eerder gaar én makkelijker te stampen.
  • Gooi de spekjes en het fijngesneden uitje in de pan totdat de uitjes glazig zijn en de spekjes bruin beginnen te worden.
  • Boerenkool, beetje selderij en tuinkruidenbouillonblokje erbij en gaar stoven. Als alles gaar is, stamp je het goed door elkaar met behulp van volle melk (of magere voor een slankere stamppot).
  • Rookworst of verse runderworst erbij en klaar is Kees!
  • Het zijn de kleine dingen die het doen (ui, bouillonblokje en vooral selderij)!

9. Boerenkool stamppot met couscous van A. Ketelaar

3 eetlepels olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook
1 eetlepel chilipoeder
300 gram boerenkool
200 gram couscous
50 gram rozijnen
600 ml kruidenbouillon

  • Water opzetten voor de bouillon.
  • Uien en knoflook fruiten in olie, chilipoeder erdoor scheppen en even meebakken.
  • Boerenkool in gedeelten toevoegen en in 15 min. al omscheppend laten slinken.
  • Couscous en rozijnen door boerenkool scheppen en warme bouillon erbij schenken. Geheel al roerend aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Couscous 10 minuten laten wellen en de korrels daarna met een vork losmaken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.