Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 23 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

7 redenen waarom huisdieren goed zijn voor je kinderen

Twijfel jij of een kat of hond een welkome gezinsuitbreiding is? Een huisdier heeft hartstikke positieve effecten op kinderen, dus dat is het overwegen van die harige huisgenoot wel waard!

Waarom huisdieren goed zijn voor kinderen

We noemen zeven redenen waarom een huisdier een goede uitwerking op je kind kan hebben.

1. Goed tegen stress

Weg met stress! Bij kinderen die een huisdier hebben en die dat pluizige vriendje lekker aaien, neemt het stresslevel af. Ook kinderen kunnen namelijk stress ervaren, bijvoorbeeld op school. Het aaien van een kat of hond doet het cortisol-gehalte dalen, dat is het stresshormoon.

2. Het immuunsysteem

Het cortisol-gehalte heeft ook invloed op je immuunsysteem (hoe lager, hoe beter). Al jong in contact komen met ziektekiemen van huisdieren, zorgt voor een steviger immuunsysteem van je kinderen.

3. Beweging

Wandelen en spelen met de hond zorgt ervoor dat je kind in beweging en dus fit blijft.

4. Weg van het scherm

Een lekkere herfstwandeling met de hond in het bos zorgt ervoor dat je kind even weg is van dat beeldscherm.

5. Verantwoordelijkheid

Een huisdier over de vloer leert je kind verantwoordelijkheid te nemen over iets of iemand. Je kind zal op natuurlijke wijze de zorg op zich nemen voor dat harige vriendje. Vroeg opstaan om de hond uit te laten of de kat eten te geven, leert een kind verantwoordelijkheid te nemen. Ja, daar hoort ook het schoonmaken van de kattenbak of hamsterkooi bij.

6. Empathisch vermogen

Een hond of kat oordeelt nooit, ze zijn loyaal, troosten je en steunen je. Kortom: een dier leert jou en je kind wat onvoorwaardelijke liefde is. Bovendien helpt dit je kind het empathisch vermogen te ontwikkelen.

7. Verbaal

Huisdieren leren je kinderen verbale technieken want ze zullen eindeloos tegen de hond, hamster of kat aan babbelen. Hoewel deze zachte vriendjes weinig terug zeggen, zal het de gedachten van je kind bezighouden. Je kids zullen de verbaasde hond gewoon uitleggen hoe de lego werkt.

Lees ook:
-Mam, mag ik een huisdier?
-Minder angst voor een huisdier
-Deze 10 dingen hebben kinderen echt niet nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.