Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Opvoedstijlen 25 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Opvoedstijlen: wat is een sneeuwploegouder precies?

Zoveel mensen, zoveel wensen. En daarom ook veel verschillende opvoedstijlen. Eén daarvan is de Sneeuwploegouder. Maar wat is dat eigenlijk precies? Wij leggen het uit.

Veel verschillende opvoedstijlen hebben de revue inmiddels al gepasseerd. Zo ken je misschien vast wel de Tijgermoeder of de Helikopterouder. Deze laatste is in het leven geroepen om ouders te omschrijven die zich veel zorgen maken om hun kinderen, en als een helikopter boven het leven van hun kroost zweven. Ze zijn vaak bang dat het kind niet veilig is, en houden prestaties op school of sport nauwlettend in de gaten. Maar wat is een Sneeuwploegouder dan precies?

De Sneeuwploegouder

De Sneeuwploegouder staat globaal beter bekend als de ‘Snow Plow Mom’. Zij controleren hun kinderen wat minder dan Helikopterouders en zijn vaak wat minder streng dan Tijgermoeders. Maar wat heb typeert is dat ze altijd proberen de weg die hun kinderen in het leven bewandelen zo makkelijk mogelijk te maken.

Denk aan het huiswerk maken voor het kind, een leraar bellen voor een hoger cijfer of klusjes doen die de kinderen zelf zouden moeten doen.
Op deze manier proberen ouders het de kinderen makkelijker te maken. Maar het heeft vaak als gevolg dat de kinderen zich minder goed ontwikkelen en minder verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedragingen.
Elk obstakel dat een kind van een Sneeuwploegmoeder hun mogelijk in de weg zou kunnen staan, wordt door de ouder zoveel mogelijk opgelost.

Het zijn van een Sneeuwploegmoeder is dus eigenlijk niet echt iets positiefs. Als ouder wil je ongetwijfeld het beste voor je kind, maar door alle obstakels uit de weg te ruimen, worden kinderen minder snel zelfstandig en leren ze minder goed om te gaan met teleurstellingen.

Ben jij een Sneeuwploegmoeder?

Elke ouder is bezorgd over het welzijn van zijn of haar kind. Dat is normaal en heel gezond. Maar het is belangrijk dat kinderen zichzelf toch kunnen ontwikkelen tot verstandige en onafhankelijke volwassenen. Zijn de onderstaande voorbeelden van toepassing op jou? Dan ben je misschien wel een Sneeuwploegouder.

1. Als het regent, breng je je kinderen standaard naar school met de auto
2. Bij een slecht cijfer of slechte beoordeling eis je direct opheldering van school
3. Je helpt je kind bij alles. Van het maken van een surprise tot het doen van klusjes
4. Als je kind benadeelt wordt op de sportvereniging, bel je direct om verhaal te halen
5. Een werkstuk dat je kind niet op tijd af heeft, maak jij af voor een goed resultaat
6. Je mengt je als ouder actief in het sociale leven van je kind, en probeert te sturen in vriendschappen

Bovenstaande scenario’s zijn slechts voorbeelden, maar ze zijn typerend voor het gedrag van een sneeuwploegouder. Teleurstellingen, tegenvallers en werk(druk) zijn belangrijke levenslessen voor je kind. Door het je kind het op korte termijn zo makkelijk mogelijk te maken, is de kans groot dat zij hier op langere termijn juist meer moeite mee krijgen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.