Sophie Nortier
Sophie Nortier Ouders 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

‘Helikopterouders’ wat betekent het en wat zijn de effecten?

Helikopterouders, we hebben er allemaal wel eens over gehoord of gelezen. Maar wat houdt dit nou precies in? Wanneer ben je een helikopterouder en wat zijn de effecten ervan?

We hebben natuurlijk allen het beste voor met onze kids. Maar we maken ook allen wel eens een onhandige keuze als het gaat om opvoeden. En dat is op zich prima, want kinderen zijn weerbaarder dan we soms denken. Alleen kan de weerbaarheid van kinderen vaak niet goed getest worden door de opvoedstijl van Helikopterouders. En dát kan negatieve gevolgen hebben voor de toekomst.

Helikopterouders

Een helikopterouder is een ouder die zijn of haar kind te beschermend opvoedt. Het gaat hierbij om ouders die alles proberen te overzien en te sturen. Van de vriendjes waarmee het kind speelt als het jong is, tot de schoolkeuze, beroepskeuze, partnerkeuze, levensloop en ga zo maar door. Veel ouders gaan hierbij zo ver dat ze constant willen anticiperen op de problemen die het kind in het leven zal tegenkomen.

Overbeschermend

Het begint met een camerababyfoon op de wieg. En gaat vervolgens van locatie-trackers aan de rugzakjes tot het geven van een telefoons zodat ze bereikbaar zijn. En dan zetten we ook gelijk Find my Friends aan, zodat we ze toch kunnen volgen wanneer ze zelf niet inchecken. Dit lijkt nog onschuldig, want we willen toch weten of onze kids veilig zijn. Maar wanneer dit vervolgens te ver doorschiet, zou je kunnen overwegen een stapje terug te nemen.

Hoe ver ouders hierin kunnen gaan zien we aan het verhaal van Felicity Huffman. De Desperate Housewives-actrice (best ironisch in dit geval) werd recent veroordeeld tot een celstraf. Ze had namelijk een flinke som geld betaald om haar dochter op een elite-universiteit binnen te krijgen. En dat was niet helemaal de bedoeling.

Gedragsproblemen

Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen van helikopterouders later vaker gedragsproblemen krijgen. Zo kunnen de kinderen die in hun peutertijd overbezorgde ouders hadden, nog in hun jongvolwassen leeftijd de gevolgen hiervan ervaren. Onderzoeken laten zien dat zij sociale eigenschappen vaak minder zijn ontwikkeld dan bij kinderen die geen overbezorgde ouders hadden.

Een van de andere problemen die hierbij optreden kan bijvoorbeeld zijn dat een kind niet goed leert omgaan met conflicten. Dit kan weer leiden tot angsten en depressies.

Een ander onderzoek laat zelfs een verband zien bij jongvolwassenen tussen het hebben van helikopterouders en de hoeveelheid antidepressiva die hij of zij een slikt.

Pesten

Ook is er aangetoond dat kinderen van overbezorgde ouders minder autonomie en assertiviteit ontwikkelen, waardoor ze een grotere kans lopen om gepest te worden.

Zelfstandig handelen

De vraag is dus of de nadelen opwegen tegen de voordelen. Het stelt natuurlijk enorm gerust wanneer je zeker weet dat je kind is en de juiste ‘keuzes’ maakt. Maar zelfstandigheid wordt al op jonge leeftijd gevormd. Dus wanneer een kind op jonge leeftijd niet leert om zelfstandig te handelen, zal het deze vaardigheden later ook niet hebben wanneer hij of zij er wel alleen voor staat.

Lees ook:
Stress bij tienermeisjes leidt vaker tot angststoornissen. Hoe help je je dochter hierbij?

Dit is hoe de 3 types helikopter ouders de carrière van een kind beïnvloeden

Dit zijn de vier bekendste opvoedstijlen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.