Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 26 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

4 belangrijke redenen waarom een autoritaire opvoedstijl veel negatieve effecten heeft op een kind

‘Je hebt naar mij te luisteren’ en ‘omdat ik het nou eenmaal zeg’ zijn typische uitspraken die voorkomen in een autoritaire opvoeding. Hierbij is het duidelijk dat de ouder boven het kind staat en is er voor het kind eigenlijk alleen maar ruimte om te gehoorzamen. Hoewel autoritair opvoeden iets is dat vooral vroeger werd gedaan, komt dit nog steeds voor.

Waarom autoritair opvoeden verkeerd is

Of het een kwestie is van onkunde of weinig geduld, autoritair opvoeden gebeurt nog steeds. Niet iedereen is zich ervan bewust maar het is belangrijk om te weten dat dit een kind veel schade kan berokkenen. Dit is wat een autoritaire opvoedstijl met kinderen doet.

1. Je kind kan bang van je worden

Wat ouders die autoritair opvoeden willen bereiken, is dat het kind goed naar ze leert luisteren. Het is alleen wel belangrijk om in te zien dat met zo’n strenge opvoeding – waarin er geen ruimte is voor discussie met het kind – het kind zal gehoorzamen uit angst. In extreme gevallen kan het kind zelfs bang worden voor zijn eigen ouders.

2. Je duwt je kind van je af

Omdat bij kinderen vaak angstige gevoelens staan als zij worden opgevoed door autoritaire ouders, zullen zij op de lange termijn (en soms zelfs korte) hun ouders liever ontwijken dan opzoeken. Jonge kinderen zullen dat nog niet heel bewust kunnen doen, maar in de puberteit zullen ze zich 100% tegen hun ouders afzetten.

3. Je kind leert niet om zelfstandig te zijn

Omdat bij een autoritaire opvoeding alles voor het kind wordt bepaald en het kind daar maar naar te luisteren heeft, ontwikkelt je kind zich niet tot zelfstandig persoon. Hierdoor krijgt het ook nog eens weinig zelfvertrouwen mee vanuit de opvoeding en dat zorgt weer voor veel problemen als zij ouder worden.

LEES OOK: Zo geef je het goede voorbeeld aan je kind tijdens een ruzie, zonder zelf je geduld te verliezen

4. Het is geen leerzame opvoeding voor het kind

Kinderen krijgen veel minder vaardigheden mee die essentieel zijn voor hun ontwikkeling als zij door autoritaire ouders worden opgevoed. Er is geen enkele ruimte voor het kind om zichzelf te kunnen zijn, te discussiëren en het moet altijd maar luisteren. Dit zijn maar een paar kleine dingen die ertoe leiden dat het kind maar weinig leert van zijn ouders en zich niet leeftijds adequaat kan ontwikkelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.