Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 28 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Kind met een ochtendhumeur? Zó worden de ochtenden een stuk aangenamer

Een kind met een ochtendhumeur kan enorm drukken op het ochtendritueel. Wij helpen je dan ook graag een eindje op weg richting een meer relaxte ochtend voor het gezin.

Oké, de koude en donkere winterochtenden zijn ook niet onze favoriet. We snappen dan ook heel goed dat het moeilijk is om ‘s morgens wakker te worden. Maar omdat we toch nog een paar maanden moeten wachten tot we weer aangename en vooral lichtere ochtenden krijgen, hebben wij deze tips om het opstaan nét even wat makkelijker te maken.

Ochtendhumeur is bepalend voor de rest van de dag

Maar je kind wakker maken, dat is toch een eitje, zou je denken? Even zachtjes wakker schudden en klaar is kees. In slaap krijgen, dat is pas moeilijk! Maar hoe een kind opstaat zet de toon voor de rest van de dag. En daarom is wakker worden een belangrijk onderdeel van de dag.

Deze donkere dagen beïnvloeden ook voor een groot deel het humeur van onze kleintjes. Maar als je de dag goed begint, heeft dit een positieve invloed op hoe het kind leert en zich ontwikkelt. Het spreekwoord, met het verkeerde been uit bed stappen, komt niet uit de lucht vallen.

Uitgeruste ouders, vrolijk kind

Het goede nieuws is dat er een redelijk simpele oplossing is om je kind een goede start van de dag te geven, zonder ochtendhumeur. Het minder goede nieuws is dat deze oplossing heeft te maken met goed uitgeruste ouders!

De rol en de attitude van de ouders is van groot belang voor een soepele ochtend. Een vrolijke stem en een oprechte goedemorgen is het mooiste alarm voor jouw kind, daar kan geen wekker of wake-up-light tegenop. En zeg nou zelf, vind jij het ook niet fijn om wakker gemaakt te worden door je partner? Met lieve woorden, een kus en zonder haast. Beter kun je de dag niet beginnen, toch?

Twintig magische minuten

Een ontspannen ochtend begint met een rustig momentje voor jezelf. Neem twintig minuten voor jezelf zodat je klaar bent om jouw kind rustig wakker te maken. Uitgerust zijn en nóg vroeger wakker worden lijkt onmogelijk, zeker als je kind nog niet doorslaapt en jij ´s nachts ook wakker wordt.

Maar deze twintig minuten zijn bepalend voor de dag en zorgen voor een soepele en vrolijke overgang van nacht naar dag. Het verschil tussen een onrustige of stressvolle ochtend, of een uitgerust hoofd dankzij een lekker kopje koffie, bijvoorbeeld. Als de ouder gestrest, moe en boos wakker wordt, kunnen we niets anders verwachten van het kind.

Voorbereiding en geen keuzestress

´s Morgens zijn we vaak nog een beetje suf. Veel kinderen zijn niet al te spraakzaam, en sommigen zouden zelfs alle interactie vermijden op een vroege ochtend. Beslissingen terugbrengen tot het minimum is vooral handig als je kind een ochtendhumeur heeft. Als je moe of chagrijnig bent, is het namelijk moeilijk om goede beslissingen te nemen. Doe dit daarom voordat je naar bed gaat. Beslis samen met je kind wat hij of zij de volgende dag aan trekt, en – als het even kan – wat hij gaat ontbijten.

Voorbereiden tegen een ochtendhumeur

Naast twintig minuten eerder wakker worden, is er nog iets wat je kunt doen om de ochtend soepel te laten verlopen. Een goede voorbereiding is de key voor een aangenaam begin. Bereid de avond van tevoren alles zo goed mogelijk voor. Kies je kleding uit, pak je tas en leg je sleutels klaar. Bereid het ontbijt voor, zorg dat de tafel is gedekt, dat de gymtas is gepakt, en bereid alvast de lunch voor en zorg dat de schooltas klaar staat. Je zult merken dat het een groot verschil maakt in je eigen humeur.

Wees realistisch over de hoeveelheid tijd nodig is

Hoe lang heb jij nodig om echt goed wakker te worden? Bedenk dat dit vaak ook geldt voor een kind. Rustig wakker kunnen worden is belangrijk voor een fijne dag. Neem de tijd voor een wakker-wordt-liedje, een knuffel of een gezellig gesprekje op bed. Maak er een ochtendroutine van zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Wees aan de andere kant wel flexibel genoeg voor eventuele onverwachte situaties die zich kunnen voordoen – verslapen, ziekte of extreem weer.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.