Redactie
Redactie Vrije Tijd 16 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

9x dingen die het aangenamer maken voor de oppas van je kind

De band met een oppas is belangrijk, vooral omdat je als drukke ouders soms echt niet zonder kan. Dan is het wel handig als je een beetje weet wat er vanuit hun perspectief toe doet, om de band goed te houden. Reader’s Digest sprak verschillende babysitters en vroeg hun naar de ultieme tips die zij aan ouders willen meegeven. Komen ze!

1. Houd het kennismakingsrondje vóór de eerste oppas-dag
Laat de kinderen al een keer kennis maken met de oppas voor de bewuste dag. En wees zelf ook bij deze eerste ontmoeting. Het liefst plan je deze ontmoeting een paar dagen voordat hij of zij gaat oppassen. Als dit niet lukt, kun je je kind van tevoren ook een foto van de oppas laten zien. Zo hebben ze al een beetje beeld van wie er bij ze blijft en voelt het minder als een vreemde.

2. Een warm onthaal
De manier waarop de oppas begroet, is een kleinigheidje waar je misschien niet snel bij stilstaat. Maar het kan een wereld van verschil betekenen. Begroet de oppas enthousiast. Een kind die dat ziet denkt vast: ‘Mijn ouders vinden de oppas ook aardig, dus dan zal het wel goed zitten!’

3. Laat een lijstje met instructies achter
Voor jou is alles natuurlijk bekend terrein. Voor een oppas die voor het eerst bij jullie thuiskomt is het fijn om alles terug te lezen. Denk hierbij aan alle contactgegevens in geval van nood. Maar ook aan de huisregels en waar simpele spullen als toiletpapier en pleisters liggen.

4. Neem kort afscheid
Dit geldt vooral als je kind er moeilijk tegen kan om zonder jou en je partner jullie te zijn. Vanuit je intuitie wil je misschien nog even troosten of  knuffelen voordat je weggaat. Maar dit kan het afscheid zwaarder maken en ervoor zorgen dat je kind gaat huilen. Volgens de babysitters kun je beter een keer gedag zeggen en meteen vertrekken. Als je je echt zorgen maakt kun je afspreken dat de oppas later even een berichtje stuurt om te laten weten hoe het gaat.

5. Goede geldafspraken zijn van belang
Voor de oppas kan het lastig zijn om uit zichzelf over een tarief te beginnen. Dit kan vooral gebeuren als de oppas een bekende van de familie is. Maar in 9 van de 10 gevallen ziet de oppas toch wel graag een vergoeding voor het avondje babysitten. Schroom dus niet om hier zelf al over te beginnen, zo neem je de oppas wat spanning uit handen.

6. Hang niet je vuile was buiten
Na een lange dag is de oppas misschien de eerste die je tegenkomt bij je even kan mopperen of bij wie je je frustraties kunt uiten voordat je naar die afspraak gaat. De babysitters geven aan dat dit ze vaak een ongemakkelijk gevoel geeft. Vooral als een van de ouders klaagt over de partner. Jullie zijn tenslotte de opdrachtgever, wiens kant moet de oppas dan kiezen?

7. Kinderen zijn heel slecht in geheimen bewaren
Kinderen blijven goudeerlijk en zijn met een beetje geluk ook nog een flapuit. Alles waarvan je het eigenlijk liever binnenskamers en dus binnen het gezin houdt? Als je kind het weet, heeft ‘ie misschien al details verteld aan de oppas.

8.  Het is fijn als je even laat weten dat je later thuiskomt
Het maakt ze vaak nog niet eens uit hoe laat je precies thuiskomt. Zolang je het maar even laat weten en een inschatting geeft van hoe lang het gaat duren. Verder is het aan jullie afspraken of je hier ook extra geld voor geeft.

9. De oppas houdt wel van snacks
Want hé, ook de oppas lust weleens wat lekkers.

Lees ook:

Bron: Reader’s Digest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.