Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 21 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Je kind alleen thuis laten? Vanaf deze leeftijd kan het

Er komt een moment waarop even snel een boodschap wil doen. En snel plus kinderen is geen goede combinatie. Je kind blijft zelf ook liever thuis, maar wanneer kun je je kind met een gerust hart alleen thuis laten?

Je moet er misschien nog niet aan denken als ze klein zijn – je kunt niet eens naar de wc gaan of de woonkamer is alweer ontploft – maar als uiteindelijk de kinderen wat ouder zijn, is éven alleen de deur uit best handig. Even snel een boodschap halen of je jongste kind oppikken van het kinderdagverblijf bijvoorbeeld.

Wetten en regels over je kind alleen thuis laten

In Nederland zijn er geen wettelijke regels over de leeftijd waarop kinderen alleen thuis mogen blijven. Wel is er een wet die zegt dat het verboden is om een kind dat hulpbehoevend is alleen te laten. Dus zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen, mag je hem of haar eigenlijk niet alleen thuis laten. Als er iets mis gaat en je kind is nog niet volwassen kun je dan ook vervolgd worden met het risico op een geldboete of celstraf.

Ieder kind is anders

De vraag die dan bij veel ouders op komt: vanaf wanneer is mijn kind niet meer hulpbehoevend? En kan ik hem alleen laten? Om een lang verhaal kort te maken, het grote cliché is ook in deze situatie van toepassing: doe wat goed voelt. Het ene kind is het andere niet en als ouder ken jij je kind als geen ander. Je onderbuikgevoel en gezonde verstand volgen is het beste wat je kunt doen. Onthoud dat veiligheid (voor je kind én voor je eigen geruststelling) voorop staat.

Richtlijnen

Hoewel ieder kind anders is zijn er wel globale richtlijnen waar je je aan kan houden. Over het algemeen kunnen kinderen vanaf groep 7 of 8 van de basisschool kort alleen thuis zijn. Kinderen van elf à twaalf jaar zijn al redelijk zelfstandig, maar ze voor een langere tijd alleen laten is nog niet aan te bevelen.

Online opvoedhulp houdt het volgende schema aan.

Jonger dan 7 jaar Ouders kunnen hun kinderen jonger dan 7 jaar niet alleen laten voor een bepaalde tijd ook niet in de auto, schoolpleinen (buiten schooltijd) en speeltuinen etc.
8 tot 10 jaar Ouders wordt aangeraden om kinderen in deze leeftijd niet alleen te laten. Als ouders er voor kiezen om dit te doen dan is 30 minuten maximaal, alleen bij daglicht en bij de vroege avonduren.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht en bij de vroege avonduren.
13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet ‘s nachts.
16 tot 17 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven (in sommige gevallen ook voor langere periode)

Houd altijd rekening met het feit dat ieder kind zich anders ontwikkelt en dat de één al vrij vroeg aangeeft alleen thuis te durven zijn terwijl een ander kind dit tot 13 jaar nog heel onprettig kan vinden. Bespreek wat je kind zelf fijn vindt en bouw het langzaam op.

Bouw het op

Voordat je een hele dag de deur uitgaat, is het belangrijk om het alleen zijn rustig te introduceren met je kind. Ga eerst voor een boodschapje weg, dan voor een paar uur en oefen door tot je kind een hele middag alleen thuis kan zijn.

Maak afspraken

Maak goede afspraken over zaken waar je kind mee te maken krijgt als hij of zij alleen thuis is. Zoals vreemde mensen binnen laten en wel of niet vrienden uitnodigen. Maar ook het gebruik van apparaten of spullen in huis die gevaarlijk kunnen zijn (een strijkijzer. het gasfornuis of kaarsjes aansteken).

Bespreek ook met je kind wat hij of zij moet doen als er iets misgaat of wanneer het zich alleen of onveilig voelt. Kun jij ten alle tijden gebeld worden of staat er een buurvrouw op stand by? Leg op verschillende plekken in huis jouw telefoonnummer, dat van je partner en van nooddiensten op een briefje en geef de buren een seintje als je deur uitgaat.

Veiligheidstip

Je moet er niet aan denken, maar terwijl jouw kind alleen thuis is kan jou iets overkomen. Zorg daarom altijd dat je partner of iemand anders weet dat je kind alleen thuis is. Je kunt ook een briefje bij je dragen, of op je pols schrijven dat je kind alleen thuis is. Zo weten de hulpdiensten ook snel van de situatie af.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.