Redactie
Redactie Opvoeden 24 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Schermtijd: 8 gouden regels om het binnen de perken te houden

Speelt jouw kind dagelijks een game op de telefoon, iPad of computer? En kijkt je kind daarnaast nog regelmatig televisie? Schermtijd. Het blijft een heikel discussiepunt voor alle ouders.

Het zal wat voeten in de aarde hebben, maar zie hier, een aantal handige tips zodat de schermtijd van je kind niet uit de hand loopt.

Acht Gouden Regelsom de schermtijd van je kind binnen de perken te houden

 1. Laat een kind altijd eerst vragen of hij mag gamen of televisie mag kijken. Zo houd je grip op de tijd die hij hieraan besteedt.
 2. Houd de tijd in de gaten als je kind voor een beeldscherm zit. Zet de kookwekker bijvoorbeeld. Twee uur per dag is een gezond maximum om te gamen en/of voor de buis te zitten.
 3. Geef je kind onder de twaalf geen eigen tv in de slaapkamer. Liever ook geen computer of ander apparaat waar op gegamed kan worden.
 4. Zet de televisie uit tijdens het eten: het wordt er niet gezelliger van tijdens het eten en het leidt kinderen af van hun maaltijd.
 5. Tv-kijken in de ochtend werkt sloomheid in de hand en voor je het weet moet je haasten of zijn jullie te laten. ‘s Middags pas kijken is beter.
 6. Laat je kind vlak voor het naar bed gaan niet meer gamen en zet de televisie uit. Kinderen hebben tijd nodig om te kalmeren. Lees liever voor. Ook een groter kind vindt dat nog fijn.
 7. Laat de tv niet aan staan als ‘bewegend behang’. Zeker niet als er huiswerk wordt gedaan.
 8. Geef het goede voorbeeld: ga zelf ook niet uren voor de tv zitten of met je telefoon aan de slag. Lees liever een boek, ga creatief aan de slag of ga regelmatig naar buiten.

Tips

 • Leg uit dat hij niet alles kan hebben. Vertraag aankopen van games en app’s. Iets dat ‘in’ is, is ook meestal snel weer uit.
 • Houd bij een aankoop van een game het leeftijdsadvies in de gaten.
 • Spreek af naar welke tv-programma’s wordt gekeken, zet de tv daarna uit. Beter nog: laat je kind zelf de tv uitzetten.
 • Geef een goed alternatief voor gamen of voor de tv zitten. Stel je kind voor samen een taart bakken of even de stad in te gaan.
 • Moet de computer of iPad echt mee op vakantie? Vakantie is een ideaal moment om met (slechte) gewoontes te breken. Gewoon eens thuis laten dus, al die apparaten!

Meer lezen over schermtijd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.