Laura Saija
Laura Saija Mentale gezondheid 25 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Moet ik mijn eigen schermtijd minderen als rolmodel voor mijn kinderen? Mediacoach geeft advies

We kennen haar allemaal of zijn haar misschien wel zelf: de ouder die in de speeltuin of aan de eettafel door de telefoon scrolt, terwijl de kinderen ernaast zitten. Teveel schermtijd is zo verleidelijk. Even snel een e-mail checken, de groepsapp lezen of gewoon wat ontspanning vinden op social media.

Maar toch vragen we ons vaak af: moet ik mijn eigen schermtijd minderen als rolmodel voor mijn kinderen?

Schermtijd minderen als rolmodel

Kinderen imiteren het gedrag van hun ouders. Wat ze zien, doen ze na. Als jij vaak op je telefoon zit, krijgen ze het idee dat dat normaal is. Ook al vertel je ze dat schermtijd beperkt moet worden, wat je doet weegt vaak zwaarder dan wat je zegt.

Mediacoach Marloes Jonker bevestigt dit: “Ouders worstelen vaak met de hoeveelheid schermtijd van hun kinderen, maar beseffen lang niet altijd hoeveel invloed hun eigen smartphonegebruik daarop heeft.

Phubbing

Je denkt als ouder toch al snel dat het niet zoveel kwaad kan om regelmatig je schermpje erbij te pakken, maar niets is minder waar. Want ben jij in het bijzijn van je kind of andere mensen vaak met telefoon bezig (‘phubbing’), dan geef je je kind mee dat dit acceptabel gedrag is, of zelfs de norm.”

Als je wilt dat je kind op een bewuste manier met schermtijd om leert gaan, geef dan je kind al jong het goede voorbeeld. Het beste begin je daar al mee als je achter de kinderwagen loopt, maar denk er ook aan als je met je kind in de speeltuin bent of bijvoorbeeld samen in de wachtkamer bij de tandarts zit.

Het effect op de ouder-kind relatie

“Veel je smartphone gebruiken in het bijzijn van je kind kan bovendien jullie band schaden en een negatief effect hebben op de taalontwikkeling van je kind”, zegt Marloes Jonker. “En je loopt het risico dat je kind de leegte die het ervaart door een gebrek aan aandacht zelf ook wil opvullen met een scherm. Het hebben van ‘phubbende’ ouders is zelfs een risicofactor voor het ontwikkelen van een mobiele-telefoonverslaving bij tieners, blijkt uit onderzoek.”

Wanneer ouders vaak op hun scherm kijken, kan dit dus de relatie met hun kind schaden. Kinderen voelen zich dan minder belangrijk en ervaren dat de ouder niet echt aanwezig is. Dit blijkt ook uit deze video die viral ging op social media.

Schermtijdregels

Veel ouders maken schermtijdregels voor hun kinderen, zoals ‘geen telefoons aan tafel’ of ‘maximaal een uur per dag achter een scherm’. Maar hoe zit het met jezelf? Het opstellen van gezamenlijke schermregels kan helpen om als gezin bewuster met schermtijd om te gaan.

Door bijvoorbeeld in te stellen dat er na een bepaalde tijd ‘schermvrije’ momenten zijn voor iedereen in het gezin, geef je aan dat het belangrijk is om tijd samen door te brengen zonder afleiding. Denk aan maaltijden, bedtijd of tijdens het samen spelen.

Telefoon uit het zicht

Volgens Mediacoach Marloes Jonker kun je de smartphone beter helemaal wegleggen als de kinderen in de buurt zijn. “Leg thuis je telefoon uit het zicht en pak hem er alleen bij als het echt nodig is. Hierdoor leg je een belangrijke basis voor een gezonde omgang met schermtijd door je kind op latere leeftijd.”

Lees ook: Dít is de beste leeftijd om je kind een kindertablet te geven volgens een schermtijdcoach

Hoe ga je om met schermtijd?

Hieronder vind je een aantal linkjes naar belangrijke artikelen die je advies kunnen geven over het omgaan met schermtijd.

  1. Vind je dat je kind teveel schermtijd heeft? Lees dan: verminder de schermtijd van je kinderen in 6 stappen.
  2. Hier lees je wat de beste leeftijd is voor je kind om met een kindertablet te starten.
  3. Benieuwd wat de beste regels voor schermtijd zijn, lees hier dan de regen van schermtijd voor je kind zonder discussie.
  4. Wil je weten wat het effect is van schermtijd voor het slapen gaan? Dit zegt de wetenschap erover.
  5. Inge (37) heeft een dilemma: Moeten we schermtijd in gaan voeren of laten we de kinderen zelf bepalen wanneer ze kijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.