Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

5x handige regels om de schermtijd van je kind te beperken zónder discussie

Het dilemma van onze moderne tijd, is schermtijd. Al bijna vanaf de babyleeftijd komen veel kinderen in aanraking met beeldschermen van bijvoorbeeld een telefoon, of tablet. Maar zodra ze ouder worden kan die schermtijd aardig uit de hand lopen. Hoe zorg je er voor dat je het in de hand houdt, zonder steeds ruzie te maken? Wij helpen je op weg.

Het begint allemaal onschuldig, even een filmpje aanzetten terwijl je kookt, of wanneer je eventjes die belangrijke e-mail moet beantwoorden. Maar onbewust laten we onze kinderen op die manier wennen aan de schermpjes. En hoe ouder ze worden, hoe meer het scherm ze zal trekken.

Regels voor schermtijd

En als je het dan wel een keertje genoeg vindt kan het uitmonden in lelijke driftbuien of heftige discussies. Hoe je dat kan voorkomen? Door samen duidelijke regels af te spreken. Regels geven je kind namelijk hou vast en duidelijkheid, waardoor hij het ook makkelijker zal accepteren. Maar welke regels stel je dan in? Wij geven je vijf voorbeelden.

Regel 1: Na vijf uur

Stel een bepaald tijdstip in waarna je kind pas op een beeldscherm mag. Bijvoorbeeld vijf uur ‘s middags. Daarvoor wordt er met andere dingen gespeeld. Deze regel is vooral handig als je kind al zelf kan klokkijken.

Regel 2: De kookwekker

Bepaal hoe lang je kind per keer op een beeldscherm mag, bijvoorbeeld een half uur, en zet de kookwekker aan op het moment dat je kind het beeldscherm aan zet. Gaat de wekker af? Dan gaat het beeldscherm uit.

Regel 3: Tijd verdelen

Als je kind al wat ouder is kun je ook een bepaalde tijdsduur afspreken die hij per dag aan een beeldscherm mag besteden. Bijvoorbeeld ander half uur. Om het inzichtelijk te maken kun je zes balletjes die ieder een kwartier vertegenwoordigen in een bakje stoppen. Als er een kwartier voorbij is haal je er een balletje uit. Zo weet je kind beter hoe lang hij nog “heeft”.

Regel 4: Eerst naar buiten

Maak de afspraak dat je kind pas na het buitenspelen op een beeldscherm mag, handig om daarbij ook af te spreken hoe lang hij buiten moet spelen. Zodat hij niet na tien minuten weer binnen is.

Regel 5: De to-do list

Maak samen met je kind een to-do list voor schooldagen en vrije dagen. Pas als je kind de to-do list af heeft mag hij op een beeldscherm. Dingen die op de to-do list kunnen staan zijn bijvoorbeeld: huiswerk maken, kamer opruimen, iets creatiefs doen, samen thee drinken, enzovoorts.

Lees ook:

Schermtijd: 8 gouden regels om het binnen de perken te houden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.