Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Onderzoek 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: kinderen leren sneller dan volwassenen – en dat komt hierdoor

Dat kinderen snel kunnen leren, wisten we al. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ze zelfs sneller leren dan volwassenen. Waar komt dat door?

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen informatie en nieuwe vaardigheden sneller oppikken. Dit komt doordat kinderen en volwassenen verschillende hoeveelheden aanmaken van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA), die in verband staat met de verwerking van informatie.

Kinderen leren efficiënter

De resultaten van het onderzoek laten zien dat basisschoolkinderen meer voorwerpen binnen een bepaalde periode kunnen onthouden dan volwassenen. Dat betekent dat kinderen efficiënter leren. Tijdens een visuele training blijken kinderen snel veel GABA te creëren. Ook nadat de training was afgelopen hield die piek aan, dit in tegenstelling tot volwassenen, waarbij de GABA-concentraties constant bleven.

De hersenen van kinderen reageren dus anders op nieuwe informatie, waardoor ze efficiënter en sneller deze informatie kunnen opslaan. Om dit te onderzoeken, keken de onderzoekers naar verschillende momenten (voor, tijdens en na) in de periode van het leren van informatie. Ze onderzochten hoe het GABA-niveau veranderde. Daarbij keken ze ook naar de verschillen tussen volwassenen en kinderen.

GABA-concentratie schiet omhoog

De onderzoekers onderzochten dit door de kandidaten naar voorwerpen te laten kijken die ze vervolgens moesten onthouden. Bij kinderen schiet de GABA-concentratie omhoog zodra ze iets leren, waardoor ze de informatie sneller opslaan. Bij de volwassenen was dat niet het geval en veranderde er niets in de GABA-aanmaak.

“Onze resultaten wijzen naar GABA als de sleutel tot het efficiënte leren van kinderen”, vertelt onderzoeker Sebastian Frank. “Onze resultaten impliceren dat kinderen een zeer efficiënte verwerking van GABA vertonen, ondanks de waargenomen remmende verstoringen van het leervermogen, zoals cognitieve controle of aandachtspanne”, aldus Frank. “Dit betekent dat GABA bij verschillende cognitieve functies op verschillende snelheden verandert.”

Heeft je kind moeite met het leren van de tafels? Deze tips helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.