Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn puber zit dag en nacht in zijn kamer, hoe krijg ik hem eruit?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Erica (44) haar dilemma voor: “Mijn puber zit dag en nacht in zijn kamer, hoe krijg ik hem eruit?”

“Ik ben dol op mijn kinderen, laat ik dat vooropstellen. Ik ben blij dat ze goed hun best doen op school en geen problemen veroorzaken. Toch zit mij iets dwars. Mijn oudste zoon is zestien jaar en zit het liefst dag en nacht in zijn kamer. Als ik vraag wat hij daar aan het doen is, dan zegt hij dat hij veel aan het gamen is. Hij heeft online veel vrienden. Ook luistert hij veel muziek en kijkt hij films en series vanuit zijn bed. Klinkt allemaal leuk, maar toch zou ik hem graag wat vaker beneden zien.

Gesprek

Ik heb hem al eens gevraagd waarom hij het liefst altijd in zijn ‘donkere hol’, zoals wij dat hier thuis noemen, zit en niet bij ons beneden. Hij zegt dat hij het in zijn kamer heerlijk heeft, omdat hij daar helemaal tot rust kan komen én kan doen en laten wat hij wil. Als ik dan aangeef dat ik hem vaker beneden in de woonkamer wil zien, en niet alleen tijdens het avondeten, dan gaat het twee dagen goed. Langer kan hij het niet volhouden.

Man is makkelijker

Mijn man is er makkelijker in. Hij zegt dat het bij zijn leeftijd hoort en vertelde dat hij vroeger zelf ook het liefst dag en nacht in zijn kamer zat. Onze jongste zoon van net vijftien is helemaal niet zo. Sterker nog, hij is precies het tegenovergestelde. Hij zit het liefst in de woonkamer en we kijken samen met hem leuke series en films. Ik vind het jammer, want ik zou dat ook graag met mijn oudste zoon willen doen. Ik heb nu het idee dat ik als moeder steeds verder van hem af kom te staan.

Lastig dilemma

Ik vind het een lastig dilemma. Ik vind het fijn om te horen dat hij het leuk heeft in zijn kamer. Toch lijkt het mij niet goed om na school direct naar boven te vliegen en in de weekenden en in vakanties er hoogstens een paar uur uit te komen. Kan ik hem als moeder verplichten om dagelijks meerdere uren naar beneden te komen en samen met ons wat te doen? Of is het een fase, zoals mijn man zegt, en moet ik hem lekker boven in zijn kamer laten zitten? Ik weet niet waar ik goed aan doe, ik vind het erg lastig.”

Dilemma: ‘Laat ik mijn zoon (11) te laat komen op school of blijf ik alles voor hem doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.