Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 4 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Heeft je kind last van eczeem? Dermatoloog geeft tips

Het ene kind krijgt er wel mee te maken, het andere niet: eczeem. Een vervelende huidaandoening waarbij je de hele dag jeuk hebt, maar er niet aan mag zitten. Helaas kun je het niet genezen, maar er zijn wel een aantal praktische tips om eczeem onder controle te krijgen.

Misschien heb je het zelf wel gehad en weet je dat eczeem geen pretje is. Je kind met deze huidaandoening zien, is dan ook erg vervelend. Gelukkig zijn er tips waarmee je het eczeem onder controle krijgt en de jeuk hopelijk een beetje vermindert.

5 tips voor eczeem bij je kind

Heeft jouw kind last van eczeem en weet je niet wat je ertegen kunt doen? Dermatoloog Marjolein Leenarts geeft je tips hoe je het eczeem onder controle krijgt.

1. Goede huidverzorging is key

Het is belangrijk om de huid van je kind goed te verzorgen, helemaal nu de wintertijd is aangebroken en de huid nog droger wordt. Onderzoek laat zelfs zien dat met goede huidverzorging beginnende eczeemplekjes soms voorkomen worden. Dus ook als het eczeem rustig is, is het belangrijk om de huid vet te houden. Kies wel altijd voor neutrale, verzorgende crèmes en zalven, zonder parfum of alcohol.

2. Douch en badder niet te vaak

Het klinkt tegenstrijdig, maar water droogt de huid uit. Douch of badder je kind daarom niet te vaak, te lang en te heet. Twee à drie keer per week badderen of douchen is voor kinderen meer dan genoeg. Het advies om jonge kinderen dagelijks in bad te doen, wordt eigenlijk allang niet meer gegeven.

3. Kies de juiste producten onder de douche of in bad

Gebruik onder de douche geen zeep bij je kind. Zeep lost vuil op, maar ook het vetlaagje op de huid en dat wil je nou juist voorkomen met eczeem. Hetzelfde geldt wanneer je jouw kind in bad doet deze winter. Hem of haar in een schuimend, geparfumeerd bad doen, is niet aan te raden wanneer je kind eczeem heeft. Gebruik ook dan zeepvrije producten. Dep de huid van je kind na een bad of douche zachtjes droog en smeer de huid hierna lekker in met een vette zalf of huidolie.

4. Je hoofdhuid is ook huid

Een droge huid stopt niet bij de haargrens van je kind, ook de hoofdhuid vraagt om een goede verzorging. Kies voor een shampoo zonder agressieve reinigers. Kijk daarom goed op het ingrediëntenlijstje van je favoriete shampoo. Ingrediënten als ureum en glycerine reinigen en verzorgen je hoofdhuid goed. Heb je een gevoelige huid? Dan kun je shampoos met cocamidopropyl betaine beter laten staan. Dit is een schuimmaker waardoor je een contactallergie kunt opbouwen.

5. Zwemles en eczeem

Heeft je kind eczeem en gaat hij naar zwemles? Dan is het goed om extra aandacht aan de huid te besteden. Smeer bijvoorbeeld de huid vooraf al in met een vette zalf, gebruik bij het afdouchen geen schuimende, zepende douchegel en dep de huid van je kind droog in plaats van met een handdoek te wrijven. Smeer de huid hierna meteen weer in met een vette zalf. En sla die douchebeurt na het zwemmen gerust over; dit kan absoluut geen kwaad en is soms zelfs beter!

Hygiëne is overrated: hoe ‘schoon’ moeten kinderen nou eigenlijk zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.