Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 4 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De vieze kamer van dochter blijven opruimen? ‘Als ik het moet doen, kost het 15 euro’

Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Zoé. Haar dilemma luidde: “Moet ik de vieze kamer van mijn 15-jarige dochter blijven opruimen?” Daar kwamen meer dan 800 reacties op.

Wij delen een greep uit de reacties.

Vieze kamer opruimen?

De dochter van Zoé (15) is haar hele leven al een sloddervos. Alles laat ze overal slingeren en ze is dus ook regelmatig van alles kwijt. Het is niet alleen een troep, maar het is er ook vies. “Eens in de zoveel tijd ga ik erdoorheen en ruim ik alles weer netjes op. Dan stof ik de boel en haal ik de stofzuiger erdoor. Ze geeft me altijd een dikke knuffel wanneer ze het gezien heeft, maar ik heb liever dat ze het zelf doet. Ik kan dit toch niet voor haar blijven doen, of wel?”

Hier lees je het hele verhaal van Zoé.

1. Naar buiten gegooid

Ria – “Ik heb alles naar buiten gegooid. Toen ze thuis kwam van school, kon ze alles opruimen, want als ze schone kleren wou had ze geen keus. Vanaf die tijd alles netjes in de wasmand.”

2. Afgebakende opdrachten

Annet – “Soms hebben ze het overzicht niet meer. Op die leeftijd kan dat nog moeilijk zijn. Ik geef daarom steeds afgebakende opdrachten: alle vaat naar beneden. Als dat gedaan is, de was uitzoeken, enzovoort. Dan lukt het echt beter. Ook geef ik wel eens een lijstje, zodat ze de stappen weet. En eens in de zoveel tijd doe ik het even lekker zelf. Ze is er dan heel blij mee en doet haar best om het zo te houden. Maar na een paar dagen zakt dat weer weg. Bij mijn andere kinderen gezien dat het uiteindelijk wel goed komt.”

3. Moed opgegeven

Ellen – “Mijn dochter is ook vreselijk slordig, haar kamer is een puinhoop. Heb de moed opgegeven, ik maak het niet meer schoon. Als ze wat kwijt is, is dat haar probleem. Als ze geen schone kleding meer heeft ook, dan had ze het maar in de wasmand moeten doen. Eens in de zoveel tijd ruimt ze het op, helaas blijft het dan maar een paar dagen zo. Ik doe de deur gewoon dicht. Scheelt een hoop ergernis en ruzie.”

4. Kost ze 15 euro

Sandra – “Hier standaard zaterdagochtend opruim- en schoonmaakochtend. Ik ben zelf dan ook boven om de was te doen en kan dan aansturen. En als ik het moet doen, prima. Kost ze 15 euro. Ik maak het niet gratis schoon. Hier zijn mijn muiters 19 en bijna 17.”

5. Ik moet nog vaak aan je woorden denken

Anne-Marie – “Mijn dochter was ook een sloddervos. Alles wat ik beneden tegenkwam, mikte ik haar slaapkamer in en liet het daar liggen. Toen ze een vriendje kreeg die wel netjes was, werd het beter en nu ze samenwonen wil mijn dochter alles gestructureerd in kasten, dozen etc. Soms zegt ze: ‘Mam, ik moet nog vaak aan je woorden denken…’”

6. Gezonde handen en voeten

Nieske – “Nee zeker niet! Ze is oud genoeg om haar eigen slaapkamer op te ruimen! Moet niet gekker worden dat het op de dag van vandaag de ouders, vooral de moeder, het elke keer moet doen! Ze heeft zelf gezonde handen en voeten, dus lekker zelf aan de poets, dat moeten of moesten wij ook.”

7. Hé, dat ben ik

Marike – “Ik heb dit voorgelezen aan mijn puber. Reactie: ‘Hé, dat ben ik!’”

8. Mobiel inleveren

Sabrina – “Ik heb hier gemerkt dat zodra ze hun mobiel moeten inleveren totdat hun kamer piekfijn is, ze het toch wel kunnen. En goed ook. Dit hou ik erin.”

4 tips van Marie Kondo die ook de meest rommelige kinderen laat opruimen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.