Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 24 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik de vieze kamer van mijn 15-jarige dochter blijven opruimen?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Zoé (43) haar dilemma voor: “Mijn dochter is een echte sloddervos en dat geeft niet, maar ik wil wel dat haar kamer opgeruimd is. Dit doet ze echter niet zelf, blijf ik dit voor haar doen?”

“Onze dochter is nu vijftien jaar oud. Al haar hele leven is ze een echte sloddervos. Alles laat ze overal slingeren en ze is dus ook regelmatig van alles kwijt. Dat gaat dan van sleutelbossen tot kledingstukken en zelfs haar mobiele telefoon die toch wel heilig is voor een puber. Het lijkt haar niet te boeien, want wie vindt het altijd wel weer terug? Juist, ik, haar moeder. Ik probeer haar echt dingen zelf op te laten ruimen en maak het haar ook gemakkelijk daarin.

Zo hangt er een sleutelkastje naast de voordeur waar ze haar sleutelbos in kan hangen zodra ze thuis komt. En ze heeft een ruime kledingkast waar alles in past. Er is een vaste plek in de gang voor schoenen en jassen en ook in de woonkamer hebben de meeste spullen een vaste plek. Maar, ze houdt zich daar gewoon niet aan. Ze komt binnen en gooit ergens halverwege haar schoenen uit. Dan de jas over een stoel of op de bank. Een tas ergens in de hoek van de woonkamer. Uiteindelijk ruimt ze het wel op, na wat gemopper van mij. Maar nooit uit zichzelf.

Dilemma: blijf ik haar kamer opruimen of moet ik het haar zelf laten doen?

Dat is tot daaraantoe, maar dan is er nog haar kamer. Kan je je voorstellen hoe die eruit ziet? Werkelijk overal liggen kledingstukken. Gedragen en ongedragen, dus ik heb geen idee wat wel en wat geen was is. Boeken liggen verspreid over bed, vloer en bureau. Schoenen en tassen overal. Ze heeft een spiegel hangen met een plank vol verzorgingsproducten en make-up eronder… Nou ik weet niet hoe ze dat doet in de ochtend, maar ik zou er niets kunnen vinden. Ik heb haar daar mandjes voor gegeven, maar die liggen ergens aan de andere kant van de kamer. Ik geloof dat de poes daarin slaapt.

Het is niet alleen een troep, maar het is er ook vies. Eens in de zoveel tijd ga ik erdoorheen en ruim ik alles weer netjes op. Dan stof ik de boel en haal ik de stofzuiger erdoor. Ze geeft me altijd een dikke knuffel wanneer ze het gezien heeft, maar ik heb liever dat ze het zelf doet. Ik kan dit toch niet voor haar blijven doen, of wel? Is dat gewoon iets wat bij het ouderschap hoort en leert ze het later zelf wel als ze op zichzelf woont? Ik weet namelijk niet meer hoe ik het haar anders bij moet brengen. Zelf ben ik supernetjes, schoon en geordend, dus ik snap hier sowieso niets van. Daarom heb ik jullie hulp nodig.”

Dilemma: ‘Koop ik merkkleding voor mijn zoon die erbij wil horen of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.