Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 19 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Laat ik mijn zoon (11) te laat komen op school of blijf ik alles voor hem doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Mara (39) haar dilemma voor: “Elke ochtend weer zorg ik ervoor dat mijn zoon van elf jaar oud op tijd op school aankomt. Inclusief broodtrommel, gymtas en een ontbijtje. Moet ik dat blijven doen of moet ik hem eens te laat laten komen, zodat hij zijn eigen verantwoordelijkheid leert nemen?”

“Mijn zoon zit in groep acht en wordt bijna twaalf jaar. Hij is slim en sociaal, maar lijkt weinig verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om op tijd komen. Vooral in de ochtend is het elke dag weer een race tegen de klok voor hem. Om half acht gaat zijn wekker en om 08:10 uur moeten we de deur uit om op tijd op school te komen met de fiets.

Door mij komt hij op tijd op school

Als zijn wekker gaat wordt hij wel wakker, maar hij blijft snoozen. Vervolgens gaat hij nog wat lezen en doet hij vooral erg rustig aan. Om kwart voor acht roep ik hem nog een keer en dan zegt hij dat hij er zo aan komt. Ik ben dan beneden met zijn zusje, die dan allang wakker is, aan het ontbijten. De broodtrommels maak ik klaar en ik zet ook maar brood, pindakaas en een kop thee voor mijn zoon klaar. Soms smeer ik ook zijn brood al, omdat ik weet dat hij daar geen tijd meer voor heeft.

Om acht uur roep ik hem weer, omdat we dan echt wel bijna weg moeten. Meestal gaan we samen de deur uit, maar fietst hij zelf alvast voor ons uit richting school. Op dat moment staat zijn zusje al klaar om weg te gaan en ook ik sta in de startblokken. Om 08:05 komt ‘ie naar beneden rennen. Hij smeert zijn brood snel en propt het naar binnen. Of eigenlijk heb ik zijn brood meestal al gesmeerd, omdat we anders gewoon te laat komen. In een hoog tempo poetst hij nog zijn tanden, trekt zijn schoenen en jas aan en is zit dan vijf minuten later op de fiets.

Dilemma: laat ik mijn zoon te laat komen?

Door mij komt hij dus op tijd op school. Maar als hij straks op de middelbare school zit en andere tijden heeft, dan ben ik er niet altijd om hem te roepen. Of om zijn brood te smeren. Erover praten heeft geen zin, dat hebben we al een paar keer gedaan. Dus we moeten over tot daden, denk ik? Mijn dilemma is dus of ik hem zijn eigen verantwoordelijkheid moet laten ervaren. Uitleggen dat ik hem niet meer ga roepen en dat hij er zelf voor moet zorgen dat hij gegeten heeft en op tijd op school is. Dat ik zijn zusje naar school breng en dat hij er zelf voor moet zorgen dat hij op tijd in de klas zit. En mocht hij te laat zijn, dan leert hij het op die manier…”

Dilemma: ‘Mijn tiener wil iets duurs kopen van zijn spaargeld, kan ik dit verbieden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.