Dilemma: ‘Mijn tiener wil iets duurs kopen van zijn spaargeld, kan ik dit verbieden?’
Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Jasmijn (37) haar dilemma voor: “Mijn tiener wil iets duurs kopen van zijn spaargeld, laat ik dat toe? Heb ik iets te zeggen over wat hij met zijn eigen spaargeld wil kopen en kan ik dit verbieden?”
“Mijn zoon is elf jaar en heel goed in sparen. Kleine, impulsieve uitgaven doet hij eigenlijk nooit. Hij heeft meestal een bewust spaardoel. Ik vind het heel goed dat hij hier zo bewust mee bezig is, maar nu wil hij een erg dure uitgave doen van zijn spaargeld en ik weet niet of ik het daarmee eens ben. Hij wil draadloze oordopjes om muziek mee te luisteren, maar dan wel die van het duurste merk. Dat hij de draadloze oordopjes wil, dat vind ik geen probleem. Maar zelf zou ik nooit zo veel geld uitgeven aan zoiets. Dus daar zit voor mij het dilemma.
Zijn eigen spaargeld, heb ik daar wat over te zeggen?
Zijn spaargeld is echt voor zichzelf, dit heeft hij bijvoorbeeld voor zijn verjaardag gekregen of door klusjes te doen. Het is dus geen kleedgeld of geld waar hij ook andere dingen van moet kopen voor zichzelf.
Aan de ene kant koopt hij dus altijd heel bewust. Hij spaart voor iets, zo heeft hij eerder al een tablet kunnen kopen van zijn spaargeld, en vervolgens is hij er enorm zuinig op. En hij maakt er heel veel gebruik van. Een heel bewuste en goede (ook dure) uitgave dus. Bovendien zoekt hij van tevoren naar reviews en zet hij voor- en nadelen van het product op een rij. Impulsieve aankopen doet hij nooit, dus ik weet zeker dat hij deze oordopjes veel gaat gebruiken. Ook is het echt iets wat hij heel graag wil, omdat hij het vaak zal gebruiken. Zijn vrienden hebben niet van zulke oordoppen, dus het is niet zo dat hij beïnvloedt wordt door anderen.
Dilemma: kan ik deze dure uitgave verbieden of niet?
Ook dit keer heeft hij veel reviews gelezen over verschillende soorten en merken oordopjes. Toch blijft hij erg bij dat ene merk hangen, terwijl die twee tot drie keer zo duur zijn als de rest. Uiteindelijk kan er qua kwaliteit toch niet zo’n verschil in zitten? Als ik dit aan hem voorleg, is hij het met me eens. Maar hij vindt deze mooi en hij heeft hier zelf zo lang voor gespaard, zegt hij. En hij heeft op dit moment geen ander spaardoel, dus hij vindt het niet erg dat zijn spaargeld dan weer op is.
Ik vind het heel knap van hem dat hij op deze manier bezig is met geld en sparen, maar toch vind ik dit een onnodig dure uitgave. Simpelweg deze oordoppen ook een stuk goedkoper kunnen en ik dit zelf nooit eraan uit zou geven. Ik vind het zonde dat al zijn spaargeld dan meteen weer op is. Heb ik hier iets over te zeggen, of niet?”
Dilemma: wel of niet mijn zestienjarige kind bier laten drinken?