Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 11 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Leuke dingen die je in het najaar kunt doen met je gezin

Zien de kids een zoveelste wandeling door het bos, over het strand of in een natuurgebied niet meer zitten dit weekend? Maar wil jij er wel met ze op uit, lekker naar buiten de frisse lucht in? Dit kun je dit najaar met ze doen.

Buiten met het gezin

Misschien haal je dan inspiratie uit de volgende ideeën. We zetten voor je op een rij wat je allemaal buiten kan doen in het najaar, ook als het kouder wordt, met het hele gezin.

Een natuurspeurtocht

Dit is natuurlijk gewoon een heerlijke wandeling door de natuur met z’n allen, maar dan verstopt in een speurtocht met opdrachten. Laat je kinderen bijvoorbeeld een lijst bijhouden met dingen die ze moeten zoeken, zoals een dennenappel, zaden, een ruwe en gladde steen, een eekhoorn of haas, een rode paddenstoel met witte stippen, elfenbankjes en verschillende soorten bladeren. Dit maakt de wandeling voor de kinderen net wat leuker!

Bezoek een natuurspeeltuin

Heerlijk stampen door het water (laarzen aan!) en kliederen met schelpen, modder en zand is toch waar veel kinderen heel blij van worden? Klimmen en klauteren over grote boomstronken en zwieren aan touwen: je kids blij, jullie blij (en al helemaal als je ergens een kop hete koffie kan halen).

Doe als Freek Vonk

Neem een verrekijker mee en ga op jacht naar de mooiste dieren in het bos. Zoals herten, hazen, eekhoorns, uilen en misschien spotten jullie wel een muis! Kies voor deze activiteit een gebied uit waarvan je weet dat je bepaalde dieren tegenkomt, om teleurstellingen te voorkomen.

Vogels spotten

Bezoek een plek waar je vogels kan spotten, het beste is in de buurt van water, en neem een vogelboekje en je verrekijker mee.

Kwallen spotten

Als de oostenwind waait, zal het strand vol liggen met kwallen en planten uit de zee. Kleed je kids goed aan en laat ze lekker rennen over het strand, op zoek naar kwallen, zeepaddenstoelen, zeewier, zeedruiven, schelpen en misschien wel zeesterren.

Een wandeling in het donker

Zijn je kinderen wat ouder? Neem ze dan op een mooie winteravond mee voor een boswandeling, door het pikkedonker dus. Horen jullie dat geritsel? Wat zou het zijn? Een open plek in het donkere bos is geweldig om sterren te kijken. Houd wel in de gaten dat je zelf niet verdwaald.

Bospaddenstoelenbingo

Wie heeft als eerste z’n bingokaart vol met gevonden bospaddenstoelen? Maak zelf een bingokaart met verschillende soorten paddenstoelen met afbeeldingen en laat de kinderen zoeken tot ze Bingo roepen!

Op het water

Ga met je ouderen kinderen met zwemdiploma eens suppen. Ja, ook of misschien wel juist in de winter! Op een mooie winterdag als de zon schijnt en de dauw nog op de bladeren te zien is, is het geweldig om te suppen over het kalme water. Kanoën kan natuurlijk ook!

Bezoek een klimbos

Lekker klimmen en klauteren in het klimbos vinden de meeste kinderen (en hun ouders) geweldig! Je moet geen hoogtevrees hebben, maar je zit goed vast en je draagt een helm. En jullie beleven samen een geweldig avontuur!

Lees ook:

Slecht weer buiten? Ga er deze herfst juist op uit met je kinderen!

30 low-budget zomeractiviteiten voor in de vakantie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.