Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Slecht weer buiten? Ga er deze herfst juist op uit met je kinderen!

Wij volwassenen vergeten nog wel eens hoe fijn het is om buiten te zijn als het regent of slecht weer is. Hoe leuk die grote plassen water zijn om doorheen te rennen en in te stampen. En hoe bijzonder het is als het heel hard waait, zo hard dat je haast niet kan blijven staan. Wij blijven dan het liefste binnen, maar doe eens iets anders: ga er juist op uit met je kinderen.

Die kinderen vinden het namelijk geweldig, die elementen van de natuur en het prikkelt alle zintuigen.

Naar buiten met slecht weer

Ga dus lekker naar buiten als het regent of waait.

Stampen in de plassen

In Scandinavië gaan ouders met kinderen elke dag naar buiten, weer of geen weer. Baby’s slapen buiten in de kinderwagen en kinderen op de opvang zijn meer buiten dan binnen. Wel hebben ze stuk voor stuk lekker warme, waterbestendige kleding en laarzen aan. Dus, doe zoals de Scandinaviërs en neem je kids mee naar het strand als het heel hard waait of naar het bos als het keihard regent.

Niets is leuker voor kinderen dan vies mogen worden en spelen met water, ook als het geen zomer is. Kleed je kids goed aan, trek laarzen aan (ja, zelf mag je ook meedoen) en ga naar buiten als het regent dat het giet. Lekker springen in de plassen is toch het allerleukste wat er is? Laat je kinderen heerlijk spelen tot ze doorweekt zijn en stap dan met z’n allen onder de warme douche of neem een lekker bad.

In het bos in de regen is ook heel erg leuk, want dan ontstaan er modderplassen en komen dieren tevoorschijn die je anders niet zo snel ziet. Zoals regenwormen. Ook is het heerlijk om de regen op de bladeren te horen vallen en misschien komen jullie nog wel een meertje tegen waarop de regen mooie kringen maakt. Opwarmen kan daarna met warme chocolademelk, misschien wel bij een haardvuurtje.

Rennen met de wind

Op een stormachtige dag blijf je misschien liever lekker warm binnen, maar het strand is geweldig voor kinderen om even uit te waaien. Letterlijk, want de harde wind neemt je zo een stukje mee, rennend over het strand. Daarnaast zien je kids ook wat de wind doet met het zand, het water en de golven. En daarna zijn jullie allemaal zo lekker rozig.

Spelen met de natuur

Ook als het een droge, rustige herfstdag is kan je lekker naar buiten gaan met de kinderen. Lekker rennen door stapels bladeren bijvoorbeeld, kastanjes en eikeltjes zoeken, takken verzamelen, hutten bouwen en vogels en andere dieren spotten in het bos. De natuur is een grote speeltuin, meer hebben je kinderen niet nodig.

Lees ook:

To do in de herfstvakantie: 7x knutselen met dingen uit de natuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.