Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 16 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Lucie’s dochter zet haar eigen tattoos: ‘Iedere dag is er een nieuwe bij’

De één vindt het kunst, de ander vindt het zelfverminking. Hoe je er ook naar kijkt, je wil waarschijnlijk niet dat je kinderen (op jonge leeftijd) met een tattoo rondlopen. In Nederland mogen kinderen jonger dan zestien jaar dan ook niet zonder toestemming een tattoo laten zetten. Daar heeft Lucie’s dochter iets op gevonden: zij zet namelijk zelf haar eigen tattoo’s, tot grote schrik van haar ouders.

Mijn dochter Isabelle (13) is behoorlijk aan het puberen. Het lijkt wel alsof ze steeds iets nieuws bedenkt om ons te shockeren. Ze had bijvoorbeeld heel lang bruin haar, maar kwam laatst met gemillimeterd rood geverfd haar thuis. Dan gaat ze heel stoïcijns aan de eettafel zitten en doet net alsof er niets aan de hand is. Ook verdwijnt mijn mascara en eye-liner regelmatig uit mijn make-uptasje. Dan tref ik haar vervolgens aan met zwarte oogleden en zwartgeverfde wenkbrauwen.

Haar hals is versiert met een gigantische doodskop

Laatst kwam ze met een klasgenootje thuis en stelde het meisje voor als haar vriendinnetje. ‘Wij hebben nu verkering, dus dan weten jullie dat’, was de mededeling. Nu zijn mijn man en ik ontzettend open en niet snel onder de indruk. We hebben zelf vroeger genoeg gedaan dat God verboden heeft, dus ik kan me niet zo druk maken om een kort kapsel of andere kledingstijl. Daarbij kan ik het goed relativeren en snap ik dat veel dingen nu eenmaal bij de leeftijd horen.

Maar nu begin ik me zorgen te maken. Ze kwam laatst de badkamer uitgelopen toen het mij voor het eerst opviel. ‘Wat is dat Isa?’, vroeg ik geschrokken, waarop mijn dochter heel nonchalant zei dat het een bliksemschicht was: ‘Dat zie je zelf toch ook wel?’ Ik was toen wel even van mijn stuk en was vooral verbaasd hoe ze hier aan kwam.

Zelf tattoos zetten

Snel kwam ik erachter dat zij ze zelf zet met behulp van naald en inkt. Mijn man en ik doken direct achter Google. We zijn vooral bang dat ze ontstekingen krijgt, dat ze zichzelf pijn doet, of dat ze enorme spijt krijgt. Ook bleek het niet bij die ene bliksemschicht te zijn gebleven. Haar bovenbenen zitten onder en ook haar hals is tegenwoordig versiert met een gigantische doodskop, op een gegeven moment was er iedere dag een nieuwe bij, haar benen zitten vol met doodskoppen. Ik maak haar duidelijk dat ze er spijt van kan krijgen, maar daar luistert ze niet naar: ‘Ik wil toch geen suffe kantoorbaan. Ik wil artiest worden’, zegt ze dan.

Dan wil ik ook niet die moeder zijn die haar dromen afpakt en ik wil haar niet het gevoel geven dat ik haar niet support, maar na veel lange discussies zijn we tot een compromis gekomen. De aankomende jaren mag ze alleen henna tattoos zetten, en vanaf haar zeventiende mag ze naar de tattoo shop.”

Dilemma: ‘Mijn jongste dochter wil een tatoeage, moet ik dat toelaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.