Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gedrag 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je conservatiever wordt na het krijgen van kinderen

We denken vaak dat mensen conservatiever worden naarmate ze ouder worden, maar heeft het conservatief zijn te maken met het feit dat ze ouder worden of ligt het toch ergens anders aan? Dat mensen conservatiever worden, heeft volgens onderzoek namelijk met iets anders te maken. Namelijk met het krijgen van kinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Pennsylvania. Als mensen kinderen krijgen, worden ze conservatiever, maar hoe komt dat dan?

Conservatieve houding bij ouders

Het heeft te maken met de conservatieve waarden veiligheid en stabiliteit. Deze waarden zijn belangrijk voor een gezin. De onderzoekers zagen deze conservatieve houding bij ouders over de hele wereld terug. Hoe meer kinderen mensen hebben, hoe behoudender ze denken over onderwerpen als ongelijkheid, abortus en nationale veiligheid. “Wij hebben met elf teams in tien landen aangetoond dat mensen die kinderen hebben of gemotiveerd zijn om voor hen te zorgen sociaal conservatiever zijn”, vertelt hoofdonderzoeker Nicholas Kerry aan Scientias.

Bewijs in experimenten

Kerry benadrukt dat het onderzoek ging om onderlinge verbanden, wat niet direct een oorzakelijk verband betekent. Toch zijn de onderzoekers aardig zeker van de uitkomsten van hun onderzoek. In Amerika blijkt namelijk dat oudere kinderloze mensen niet conservatiever zijn dan jongere mensen. Daarnaast zagen ze bewijs in experimenten die ze uitvoerden.

Er was een toename van conservatisme als reactie op manipulatie met betrekking tot het zorgen voor kinderen. Zo kregen de kandidaten bijvoorbeeld een foto van een huilend kind te zien, met als gevolg dat ze een conservatievere mening hadden dan ze daarvoor hadden.

Waarom zijn ouders conservatiever?

Maar hoe komt het nou dat ouders conservatiever zijn? Volgens Kerry zijn daar waarschijnlijk twee verklaringen voor. “Ten eerste hebben ouders er vanuit een evolutionair perspectief belang bij om hun geliefde en mede-ouder te behouden. Daarom hebben ze meer te winnen bij een seksueel conservatieve restrictieve samenleving.

Ten tweede zijn kinderen fysiek kwetsbaarder dan volwassenen. Ouders hebben dan belang bij een samenleving waar meer conformiteit is, waar criminelen harder worden gestraft en bedreigende groepen op afstand worden gehouden”, vertelt hij. “Conservatief denken zet familiewaarden, stabiliteit en veiligheid vooraan. En dit zijn ook belangrijke kernwaarden voor ouders.”

Een veilige hechting. Wat is het en waarom is het belangrijk voor je kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.