Gina Koninkx
Gina Koninkx Gedrag 22 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo zorg je voor een goede balans tussen de veiligheid en vrijheid van je kinderen

De vermissing en vondst van de 9-jarige Gino die verdween uit een speeltuin in Kerkrade, heeft veel losgemaakt in de samenleving. Kan je je kind nog wel alleen in de speeltuin laten spelen? Veel ouders zijn ontzettend bezorgd en vinden het nu moeilijker om hun kind even alleen in een speeltuin te laten. Hoe ga je om met de veiligheid van kinderen zonder ze te beperken in hun vrijheid?

Het is ontzettend moeilijk om als ouder een goede balans te vinden tussen enerzijds je kind de vrijheid geven om zelfstandiger te worden en anderzijds je kind de veiligheid te bieden die het nodig heeft, ongeacht de leeftijd van je zoon of dochter.

De vrijheid en veiligheid van kinderen

Als ouder ben je gedurende de hele jeugd van je kinderen bezig met het vinden van de juiste balans tussen vrijheid en veiligheid. Als je kindje nog jong is gaat het bijvoorbeeld om even snel alleen naar de wc gaan, maar als ze ouder worden gaat het om onder andere alleen in de speeltuin spelen. Ook als je puber die al redelijk zelfstandig is een avond gaat stappen, blijft het voor jou als ouder moeilijk de juiste balans te vinden.

Vrijheid ervaren is erg belangrijk voor kinderen. Ze worden er zelfstandiger van en het is belangrijk voor hun ontwikkeling. Anderzijds ervaren ze vrijheid zelf ook pas positief als ze zich er veilig bij voelen. Aan jou als ouder de taak dit in goede banen te leiden, maar hoe?

Maak duidelijke afspraken met je kinderen

Wat veel ouders een goed gevoel geeft is het maken van duidelijke afspraken met hun kind. Echter gaat afspraken maken wel wat verder dan regels opstellen over hoe laat je kind weer thuis moet zijn. Het is minstens zo belangrijk om hierover met je kinderen in gesprek te gaan. Hoe voelt je kind zich bij het thuiskomen op een bepaalde tijd of over alleen spelen in de speeltuin om de hoek? Voelt je kind zich veilig of doet hij/zij zich groter voor omdat er andere kinderen bij zijn? Het is belangrijk dat je dit goed met je kinderen bespreekt om ze voldoende veiligheid te kunnen bieden.

Doe wat goed voelt

Je ouderlijke instinct werkt vaak uitstekend. Doe dan ook waar je je prettig bij voelt. Als jij liever een oogje in het zeil houdt bij de speeltuin is dat natuurlijk helemaal niet verkeerd. Laat je niet te veel leiden door wat anderen doen als jij je daar niet goed bij voelt. Probeer er wel op te letten dat een oogje in het zeil houden ook kan doorslaan in alles onder controle willen houden.

Opvoeding rondom social media en het hebben van een telefoon

Nog zoiets waar je als ouder tegenwoordig mee te dealen hebt: het gebruik van social media en een telefoon in het algemeen. Kinderen zijn zich namelijk nog niet zo bewust van de gevaren van social media. Kijk daarom als ouder goed mee naar wat je kind doet.

Anderzijds kan het gebruik van een mobiele telefoon je als ouder een gevoel van veiligheid geven. Zo is je kind veel bereikbaarder en kan het jou andersom ook makkelijker bereiken als er wat aan de hand is.

Dit experiment laat zien hoe makkelijk kinderen meegaan met een vreemde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NJI

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.