Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 23 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Laura: ‘We proberen minimaal 20.000 euro achter de hand te houden’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Laura.

Ben je tevreden over jullie financiële situatie?

“Zeker! We mogen absoluut niet klagen. We verdienen allebei prima en kunnen goed rondkomen. We houden geld over om te sparen, om leuke dingen te doen en om twee keer per jaar op vakantie te gaan. Dus ja, ik ben zeker heel tevreden.

Natuurlijk kan het altijd beter, maar dan bedoel ik niet per se dat ik méér zou willen verdienen. Alleen zou ik aan sommige dingen wel graag minder uitgeven. Zo vind ik 800 euro voor de boodschappen echt een flink bedrag, maar hierop besparen vind ik lastig. Het zijn bepaalde gewoontes die je hebt en die je er niet zo gemakkelijk uit krijgt.”

Waarom geef je 800 euro uit aan boodschappen?

“Nou, ten eerste zijn de prijzen natuurlijk best wel hoog momenteel. Daarbij zijn we een groot gezin met drie kinderen. Maar ik geef toe, ik denk dat het inderdaad best omlaag zou kunnen. Ik koop niet bij de goedkoopste supermarkten en we houden van lekker eten. Als ik een duurdere kaas en een duurder brood neem, dan geniet ik extra van mijn boterham met kaas. Hoewel ik het vast ook voor de helft zou kunnen kopen, maar dan wil ik blijkbaar toch niet zó graag bezuinigen om dat te laten staan…”

Wat geef je uit aan kinderkleding?

“Gemiddeld zo’n 200 euro per maand. Sinds we Puk hebben is dit bedrag wel wat omhoog gegaan. Eerlijk gezegd vind ik meisjeskleding gewoon veel leuker om te kopen. Er is ook zoveel keuze. Jurkjes, rokjes, broeken en tops. Bij de jongens kom ik toch niet verder dan een trui, t-shirt en broek. Maar voor hen koop ik dan weer wat duurdere sneakers en jasjes. Dus dat compenseert dan weer.”

Waar bespaar je op?

“Nou, we doen het niet écht voor het geld, maar we proberen wel te besparen op energie en gas. Eigenlijk doen we dat voor het milieu. Om dezelfde reden hebben we ook wat zonnepanelen op het dak liggen, dat scheelt niet alleen in de kosten, maar is ook nog eens groene energie. Verder trek ik ‘s avonds alle stekkers eruit, zetten we de verwarming overdag op 18 graden en gebruik ik de droger zo min mogelijk.”

Wat is je laatste dure aankoop geweest voor de kinderen?

“We hebben pas een nieuwe trampoline gekocht. Dat was een flinke aankoop, hij kostte namelijk bijna 700 euro. Gelukkig hebben ze er wel veel plezier van, dat maakt het minder erg om zo’n bedrag uit te geven.”

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

“Momenteel zo’n 23.000 euro, we sparen veel, maar geven ook regelmatig wat uit. Zo gaan we twee keer per jaar op vakantie en hebben we onlangs een tweede auto gekocht. Dat zijn uitgaven die we betalen van onze spaarrekening. We proberen wel altijd een bedrag van minimaal 20.000 euro achter de hand te houden voor onvoorziene omstandigheden.”

Sparen jullie ook voor de kinderen?

“Ja, de kinderen hebben alle drie een eigen spaarrekening. We storten voor ieder kind 50 euro per maand. Dat bedrag is voor henzelf als ze achttien worden. Ik hoop wel dat ze het dan niet direct over de balk smijten, maar het bijvoorbeeld gebruiken voor hun rijbewijs of een mooie wereldreis.”

De portemonnee van Gilda: ‘Het voelde enorm decadent om een nieuwe fiets van 120 euro te kopen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.