Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 9 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

De portemonnee van Gilda: ‘Het voelde enorm decadent om een nieuwe fiets van 120 euro te kopen’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Gilda.

gilda

Ben je tevreden over je financiële situatie?

“Ja, eigenlijk wel. Ik ben een alleenstaande moeder, Jacksons vader is niet in beeld. Ik ben heel dankbaar dat ik parttime kan werken en we het financieel toch goed hebben. Zo kan ik toch nog veel tijd doorbrengen met Jackson.

Een paar jaar geleden wat mijn situatie nog heel anders, ik woonde bij mijn moeder samen met Jackson en ging nog naar school. Inmiddels heb ik bijna twee jaar een leuke baan bij een dierenkliniek waar ik 24 uur werk. Nu Jackson op school zit heb ik het zo kunnen regelen dat ik hem iedere dag zelf uit school kan halen. Dat vind ik echt heel erg fijn.

Toch voel ik me soms bezwaard over alle toeslagen die ik krijg, dan krijg ik het gevoel dat ik niet zelf mijn eigen broek kan ophouden. Tegelijkertijd ben ik heel dankbaar, dat ik in een land leef waar er zo goed voor me wordt gezorgd.”

Wat geef je uit aan boodschappen?

“Een paar jaar geleden leefde ik nog heel zuinig, ik moest ieder dubbeltje omdraaien en had soms gewoon geen geld om fatsoenlijk eten te kopen. Dan aten we spaghetti met alleen rode saus, omdat ik gewoon niets anders kon kopen. Nu het financieel beter gaat wil daarom niet meer zo op de kleintjes letten als ik boodschappen doe.

Je zult mij niet zien met dure kaas of wijn in mijn mandje, maar ik pak ook niet meer alleen dingen die onderin het schap liggen. Gemiddeld geef ik per maand 500 euro uit aan boodschappen.”

Hoeveel geef je uit aan (kinder)kleding?

“Het wisselt heel erg, maar gemiddeld 100 euro per maand. Ik vind het fijn dat ik Jackson nieuwe kleding kan geven, hoewel hij ook vaak genoeg kleren van zijn grote neven draagt. Dat vind hij zelf super stoer. Schoenen en jassen koop ik wel altijd nieuw en mogen ook wel iets duurder zijn. De rest van zijn kleding koop ik bij Primark, H&M en soms bij Zara.

Zelf koop ik al mijn kleding via Vinted of Marktplaats, zo probeer ik een beetje te besparen.”

Waar bespaar je verder op?

“Het feit dat ik niet enorm hoef te besparen is nog nieuw voor me. Het zit dus nog wel in me om overal op te bezuinigen, hoewel ik dat nu dus in de supermarkt minder doe.

Ik ga bijvoorbeeld zo min mogelijk met de auto, ben zuinig met energie en gooi nooit eten weg. Verder koop ik al mijn eigen kleding dus tweedehands en komt mijn hele interieur van Marktplaats. Iets nieuws kopen doe ik eigenlijk alleen soms voor Jackson.”

Wat is je laatste dure aankoop geweest voor Jackson?

“Poeh, ik denk een nieuwe fiets. Hij kan sinds kort zonder zijwieltjes fietsen, dat leerde hij op een oude fiets van zijn neef. Hij was zó trots dat hij het eindelijk kon, dat ik besloot hem te verrassen met een nieuwe fiets. Het was het einde van de maand en ik had nog wat over, dus kon ik dat spontaan doen. Het voelde enorm decadent om een nieuwe fiets van 120 euro te kopen. Maar de lach op zijn gezicht toen hij de fiets zag maakte het de prijs meer dan waard.”

Hoeveel spaargeld heb je?

“Er staat nu 1000 euro op mijn spaarrekening, heel lang heb ik überhaupt niet kunnen sparen, maar sinds ruim een jaar lukt dat beter. Ik probeer minimaal 100 euro per maand opzij te zetten, soms is het wat meer, als ik bijvoorbeeld minder onverwachte uitgaven heb.

Er stond een paar maanden geleden nog een paar honderd euro extra op mijn spaarrekening, maar onlangs gingen tegelijkertijd mijn wasmachine en wasdroger kapot, dus moest ik wat van mijn spaarrekening afhalen.”

Spaar je voor Jackson?

“Nee, maar dat wil ik wel gaan doen. Als ik toch weer wat zuiniger ga leven moet dat wel te doen zijn. Het lijkt me fijn om hem op zijn achttiende verjaardag wat geld te kunnen geven om bijvoorbeeld zijn rijbewijs te halen of een scooter te kopen ofzo.”

De portemonnee van Marloes: ‘Voor verjaardagen houden we maximaal 200 euro aan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.