Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 2 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Marloes: ‘Voor verjaardagen houden we maximaal 200 euro aan’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Marloes.portemonnee van marloes

Hoe hoog zijn jullie vaste lasten?

“Die zijn 2850 euro. Dat bedrag bestaat uit de hypotheek, zorgverzekering en andere verzekeringen, gas, water, elektra, internet, televisie, telefoonabonnementen, sport-, muziekles en onze leaseauto. Bij elkaar opgeteld best een hoog bedrag dus, maar alleen de hypotheek is bijvoorbeeld ongeveer 1400 euro. Dus dat valt wel mee vind ik.”

Wat zijn jullie kwijt aan de boodschappen?

“Ongeveer 600 euro. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet heel erg op bezuinig. Als ik zie dat dingen toevallig in de bonus zijn bij Albert Heijn, dan koop ik weleens wat extra in. Maar het is niet zo dat ik er echt actief naar opzoek ga. Maar het is ook niet zo dat we extreem luxe leven hoor, we eten geen kaviaar ofzo.

Ik hoef ook niet per se van alles het duurste te hebben, zo is er bijvoorbeeld een fles wijn die ik erg lekker vind en die maar vier euro kost. Die koop ik dus altijd, niet omdat hij goedkoop is, maar omdat ik hem lekker vind.”

Hoeveel geef je uit aan kinderkleding?

“We hebben twee dochters die net twee jaar schelen, dat drukt de kosten wel wat. De jongste draagt veel kleding van haar zus. Niet omdat ze dat moet van mij, maar omdat ze dat zelf wil. Natuurlijk koop ik voor haar ook nieuwe dingen, het is niet zo dat ze wordt achtergesteld hoor haha.

Meestal gaan we een paar keer per jaar winkelen, dat vinden de meiden gezellig en ik ook. Leuker dan alles online bestellen. Bovendien kunnen ze zo makkelijker zelf dingen uitkiezen en kunnen ze het direct passen. We maken er echt een uitje van. Zo’n dag ben ik dan ook gemakkelijk een paar honderd euro kwijt, maar als je het verspreid over de maanden is het zo’n 100 euro per maand.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Gemiddeld zo’n 100 euro per maand. We vinden het leuk om een terrasje te pakken voor een drankje. We wonen vlakbij het strand dus zitten regelmatig bij een strandtent. Verder gaan Tim en ik ongeveer om de maand met z’n tweetjes uiteten. Echte uitjes zoals een dierentuin of pretpark doen we een paar keer per jaar.”

Wat is je laatste dure aankoop voor de kinderen?

“Dat was het verjaardagscadeau van Pleun. Een iPad. Wel refurbished hoor, anders was het wel iets té prijzig. Voor verjaardagen houden we eigenlijk maximaal 200 euro aan. Deze was wel iets duurder, maar gelukkig zijn ze nog niet zo prijsbewust…”

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

“Momenteel sparen we redelijk wat, zo’n 500 tot 700 euro per maand. In totaal staat er nu ongeveer 30.000 euro op de spaarrekening. We zijn vorig jaar getrouwd dus toen hebben we onze spaarrekening redelijk geplunderd, maar we vullen hem rustig weer aan.

Het komt ook voor dat het een maand niet lukt om te sparen, zo ging onze droger kapot vlak na de verjaardag van Pleun. Die maand konden we bijvoorbeeld niets bijschrijven op onze spaarrekening.”

Sparen jullie voor de kinderen?

“Ja, we sparen per kind 25 euro per maand en mijn schoonouders storten ook 25 euro per kind op hun spaarrekening. Ons doel was 10.000 euro voor ze gespaard te hebben op hun achttiende verjaardag. Dat lukt op deze manier.

We sparen niet voor studiekosten of andere zaken, maar met de stijgende prijzen denk ik dat we dat misschien wel moeten gaan doen…”

Krijgen de kinderen zakgeld?

“Ze krijgen bij ons hun leeftijd aan zakgeld per maand. Dus Fien krijgt maandelijks 10 euro en Pleun 8 euro. Heel lang vergaten we het en vroegen ze er ook niet naar, maar sinds kort hebben ze allebei een kinderrekening waar we het op storten. Ze doen er verder nog niets mee, maar dat zal wel komen als ze ouder worden.”

De portemonnee van Kim: ‘Het is misschien niet handig met mijn inkomen, maar ik heb een dure kinderkleding smaak.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.