Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

5x dingen die je als vader wilt weten wanneer je dochter ongesteld wordt

Wanneer je dochter voor het eerst ongesteld wordt, breekt er voor haar een spannende nieuwe tijd aan. Maar ook voor jou als vader is het allemaal nieuw. Zelf heb je immers nooit een eerste menstruatie meegemaakt, dus grote kans dat je er niet veel vanaf weet. Tijd om daar verandering in te brengen.

De eerste ongesteldheid luidt voor je dochter de verandering van meisje naar een vrouw in. Plotseling is je kleine meisje niet zo klein meer en heeft ze te maken met volwassen vrouwen “issues”. Misschien wil jij je als vader het liefst afzijdig houden op dit vlak, maar toch is het goed als je er iets vanaf weet.

Wat je als vader wil weten als je dochter ongesteld is

Daarom een lesje menstruatieperikelen voor beginners.

1. Hormonen

Ongesteld zijn gaat gepaard met een heleboel hormonen. Nóg meer dan de hoeveelheid waar pubers sowieso al mee te maken hebben. Dat betekent dat ze last kan hebben moodswings en (nog) wat prikkelbaarder is dan normaal. Hou je grappig bedoelde opmerkingen zoals ‘Je bent zeker ongesteld’, dus maar voor je.

2. PMS

PMS, oftewel premenstrueel syndroom, is een verzamelnaam voor lichamelijke en emotionele klachten die een meisje kan ervaren in de periode voor haar menstruatie. Ze kan zich dan bijvoorbeeld verdrietig of somber voelen, of lichamelijk last hebben van een opgeblazen gevoel. Meisjes kunnen dus al voordat ze daadwerkelijk ongesteld zijn last hebben van klachten. Hoeveel last iemand heeft van PMS verschilt per persoon.

3. Een cyclus is niet altijd regelmatig

Zeker in het begin kan de cyclus onregelmatig zijn. Dat betekent dat er niet altijd even veel tijd tussen de menstruaties zit. Ook kan het bloedverlies de ene keer wat heftiger zijn dan het andere. Het is dus niet gek als je dochter een keer een maand niet ongesteld is, of een keer na drie weken alweer.

4. Je hebt verschillende menstruatieproducten

Van maandverband en tampons heb je vast weleens gehoord. Maar je hebt tegenwoordig veel meer menstruatieproducten, zoals de populaire menstruatiecup. Jonge meiden zullen het in het begin misschien wel het fijnste vinden om maandverband te gebruiken, omdat dit niet inwendig hoeft te worden geplaatst.

5. Het kan écht pijn doen

Ja, ongesteld zijn kan écht pijn doen. Zo hebben veel meisjes last van buikpijn of pijn in de onderrug. Als je dochter hier last van heeft, vertroetel haar dan extra goed. Wat je kunt doen om haar te helpen?

  • Geef haar een warme kruik.
  • Laat een warm bad vollopen (ja, je kunt gewoon in bad als je ongesteld bent).
  • Schenk een kopje kamillethee in.
  • Geef haar een stuk chocola.
  • Als het de pijn heftig is kun je haar paracetamol geven.

Heb je naast een dochter ook een zoon? Dan is het goed om óók met hem te praten over menstruaties en ongesteld zijn. In dit artikel vertellen we je waarom…

Hoe bereid je je dochter voor op haar eerste menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.