Valéry de Voijs
Valéry de Voijs School 9 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de voordelen van dyslexie (ja, die zijn er écht)

Wat als jouw kind dyslexie heeft? Het lezen, schrijven en spellen kan dan een enorme uitdaging zijn. Maar wat als jij je kind ervan bewust maakt dat er ook voordelen kunnen zitten aan het hebben van dyslexie?

Je kind zal de dyslexie dan niet meer als een last zien, maar het als een superpower gaan beschouwen.

Dyslexie

Iemand met dyslexie heeft moeite met lezen (en/of schrijven). De leesstoornis heeft echter niets met de intelligentie te maken en kan overal op de wereld voorkomen. Daarbij zijn er verschillende vormen van dyslexie; sommige dyslectici moeite met spellen, terwijl anderen het juist moeilijk vinden om (hardop) te lezen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken de invloed van erfelijkheid zo’n dertig procent is (in Nederland). Dat wilt zeggen als beide ouders dyslexie hebben, het kind zo’n 60 procent kans heeft om dezelfde leesstoornis te krijgen

De voordelen van dyslexie

Tal van succesvolle ondernemers, beroemde acteurs of populaire auteurs hebben dyslexie. Voor je kinderen kan het belangrijk zijn om te beseffen dat zij ondanks dyslexie tóch alles kunnen bereiken wat ze willen. Wist je bijvoorbeeld dat Richard Branson (oprichter van Virgin Group) ook dyslexie heeft? Net als Orlando Bloom, Leonardo da Vinci, Walt Disney en Albert Einstein.

Natuurlijk willen we niet te licht doen over een leesstoornis die erg in de weg kan zitten, maar we kunnen wél kijken naar de voordelen die vaak over het hoofd gezien worden. Zo kan dyslexie namelijk een aantal positieve bijzaken hebben.

Sterke communicatie-skills

Wellicht gaat lezen en schrijven een stukje langzamer bij je kind, maar grote kans dat hij uitblinkt in het vertellen van verhalen, uitstekende sprekers of juist heel ad rem is in discussies.

Goed in rekenen

Vaak zie je dat kinderen met dyslexie juist uitblinken wanneer het over cijfertjes gaat. Het spellen van woorden gaat misschien een tikkeltje moeilijk, maar des te sneller zijn ze in het oplossen van die rekensommetjes.

Goed in analyseren

In veel gevallen zie je dat kinderen met een leesstoornis juist heel goed zijn in analyseren. Omdat ze een zin of woord langer bestuderen, leren ze vanaf jonge leeftijd aan om iets te bestuderen en ‘uit elkaar te pluizen’.

Ruimtelijk inzicht

Uit onderzoek blijkt dat jonge dyslectici uitstekend zijn in het onthouden van hun virtuele omgeving. Dit zou eraan bijdragen dat zij op latere leeftijd uitblinken in techniek, industrieel en grafisch ontwerp, architectuur en constructie.

Benieuwd naar wat iemand met dyslexie ziet wanneer hij probeert te lezen? Deze video geeft je een idee. 

6 dingen die je nooit meer tegen de ouders van een kind met dyslexie moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.